Goda anledningar att välja ett UTZ-kaffe

Av Beans in Cup

UTZ kaffe

För oss konsumenter blir det allt viktigare att göra medvetna val när vi inhandlar kaffe och andra livsmedel. Ett bra sätt att göra detta på är genom att välja miljö- och rättvisemärkta produkter. I denna artikel tänkte vi därför berätta mer om en av dessa märkningar – UTZ.

Vad är UTZ?

UTZ, eller UTZ Certified som är det fullständiga namnet, är en ideell organisation och märkning som grundades i början av 2000-talet. Mer specifikt år 2002. Organisationen har sin bas i Nederländerna och påminner till mångt och mycket om andra miljö- och rättviseorganisationer som Fairtrade.

Målsättningen för UTZ är att främja en hållbar produktion av kaffe, kakao och te. Något som man gör genom att utbilda och informera jordbrukare i de länder som producerar råvarorna i fråga. Utbildningen och informationen gör det möjligt för jordbrukarna att förbättra sin produktivitet, produktkvalitet och effektivitet och samtidigt värna om såväl människor som miljö.

Precis som andra organisationer har UTZ mycket strikta riktlinjer, så kallade Code of Conducts, som jordbrukarna måste följa för att bli certifierade. Det handlar om såväl sociala som miljöinriktade principer. Klarar de av att följa dessa riktlinjer så blir produkterna UTZ-certifierade.

Rainforest Alliance Certified™ och UTZ gick ihop 2017 med inriktningen att kunna certifiera både det ekologiska och det sociala perspektivet i samma märkning. Genom att sammanföra båda organisationerna förenklar de för odlare och för konsumenter.

Därför bör du välja ett UTZ-certifierat kaffe

Som nämnts inledningsvis blir det allt viktigare för oss konsumenter att göra ett aktivt val när vi köper livsmedel, och inte minst när vi köper kaffe. Om vi inte gör detta så riskerar det att inom kort bli brist på kaffe.

Är du intresserad av att fördjupa dig inom ämnet rekommenderar vi dig att läsa våra tidigare artiklar ”Hållbart kaffe – en förutsättning för framtiden” samt ”Därför bör du välja ett miljömärkt och etiskt kaffe”.

Det leder oss sedermera tillbaka till varför du bör välja ett UTZ-certifierat kaffe. Genom att välja produkter som certifierats med denna märkning kan du vara säker på att de har odlats på ett hållbart sätt, med hänsyn för såväl människor som miljön.

Med andra ord kan du känna dig säker på att de jordbrukare som omsorgsfullt tagit fram kaffet har gjort det under schyssta arbetsförhållanden. Likaså har inga giftiga ämnen som riskerar att skada både arbetarna och miljön använts. 

Få ett hållbarare kaffe med Beans in Cup

På Beans in Cup arbetar vi dagligen med att förse arbetsplatser med det allra godaste kaffet. Med det menar vi inte enbart kaffe som smakar gott, utan som också gör gott för både människor och miljö.

För att säkerställa att våra produkter både smakar och gör gott, tillhandahåller vi ett stort utbud av ekologiskt och etiskt certifierade produkter. Hos oss hittar du bl.a. UTZ-certifierat kaffe, men också kaffe som är certifierat enligt Rainforest Alliance, EU-Ekologiskt och KRAV.

Läs mer om vårt hållbarhetsarbete och våra kaffelösningar.

Checklista-val-av-kaffelev-Beansincup