5 tips för att hitta de bästa kaffebönorna

Kaffe är en komplex dryck som kan smaka väldigt annorlunda beroende på hur bönorna har framställts och tillretts. Här delar vi därför med oss av en handfull tips och råd som hjälper dig att hitta de bästa kaffebönorna för just din smakpalett.

Så hittar du de bästa kaffebönorna

När man ska handla kaffebönor är det inte ovanligt att man kommer över testvinnare som titulerar sig som det bästa och mest välsmakande alternativet. Men i och med att smak är subjektivt finns det inget alternativ som passar bäst för alla.

 

Det gäller därför att utgå ifrån sina egna preferenser för att hitta de kaffebönor som faller en bäst i smaken. Nedanför har vi samlat våra bästa tips för hur du lyckas med detta.

 

1. Prova olika typer av kaffebönor

Det finns många olika typer av kaffebönor. De två sorter som är vanligast är Arabica och Robusta. Detta betyder dock inte att alla Arabica- och Robustabönor smakar likadant. Beroende på bönornas ursprung, exempelvis land, region och odling, kan smakerna variera kraftigt. För att hitta det alternativ som passar bäst för just dig gäller därför att prova olika typer av bönor, både när det kommer till sort och ursprung.

 

2. Prova bönor med olika rostningsgrader

Det är inte enbart bönsorten och ursprunget som påverkar hur kaffet smakar. Även rostningsgraden har en stor inverkan på smaken. För att lära dig mer om vilka rostningsgrader som finns och hur de påverkar smaken, kan du med fördel läsa vår tidigare artikel som handlar om rostning av kaffe.

 

3. Prova bönor med olika malningsgrader

Likt rostningsgraden kan malningsgraden påverka hur kaffet smakar. Det gäller därför att experimentera med olika malningsgrader för att hitta det alternativ som passar bäst för just dig.

 

Om du vill lära dig mer om vilka alternativ som finns och hur de påverkar smaken, rekommenderar vi dig att spana in vår tidigare artikel ”Malningsgrad på kaffe – viktigare än vad du tror”.

 

Missa inte heller vår artikel med fem tips till dig som ska mala kaffebönor själv. Här berättar vi mer om varför du bör mala ditt egna kaffe samt hur du går tillväga för att lyckas med detta!

 

4. Prova olika bryggmetoder

När det kommer till kaffebryggning förs de flestas tankar till traditionella maskiner eller kokare som återfinns både i hem och hos företag. Men det finns en mängd olika bryggmetoder bortom klassiska kaffemaskiner och kokare, vilka såklart påverkar smaken. Även här gäller det således att man provar sig fram. Missa inte vår tidigare artikel där vi listar nio olika bryggmetoder för kaffe.

 

5. Se till att använda rätt bryggtemperatur

Kaffe ska bryggas i hög temperatur för att alla smakämnen ska frigöras. Den optimala bryggtemperaturen är mellan 92 och 96 grader. För att lära dig mer om varför detta är så viktigt rekommenderar vi dig att läsa vår tidigare artikel om bryggtemperatur.