Tips för att hitta det bästa kaffefiltret

Det finns många olika saker som påverkar hur ditt kaffe smakar. Som exempel har vi tidigare redogjort för hur rostningen, malningsgraden och bryggtemperaturen kan påverka det slutgiltiga resultatet. Vad många inte är medvetna om är att även valet av kaffefilter kan vara avgörande för smaken. Låt oss därför kika närmare på detta.

Valet av kaffefilter är avgörande för smaken

Som nämnts inledningsvis finns det många olika faktorer som påverkar hur ditt kaffe smakar. Små detaljer vid framställningen, hanteringen och bryggningen som i slutändan spelar en betydande roll för det slutgiltiga resultatet.

 

Att smaken kan påverkas av olika rostnings- och malningsgrader samt doseringsmängder och bryggtemperaturer, är de flesta troligtvis medvetna om vid det här laget. Inte alls lika många är däremot medvetna om att filtret kan ge ditt kaffe obehagliga bismaker.

 

Beroende på vilket papper som har används och hur det har bearbetats under tillverkningen, kan vissa kaffefilter nämligen efterlämna tydliga bismaker. Även andra beståndsdelar såsom munkänsla och fyllighet kan variera mellan olika filter. 

 

Så här säger exempelvis Linnea Vannesjö, en av kaffeexperterna som har deltagit i Testfaktas test av kaffefilter:

– Man känner att filtren gör olika saker med smaken, men det är inte alltid det går att urskilja just papperssmak. Det är också stora variationer i munkänsla, fyllighet, eftersmak och hur tydlig syran är.

 

Använder du dig av en traditionell kaffebryggare gäller det därför att vara noggrann vid valet av kaffefilter. Men hur går man egentligen tillväga för att hitta det allra bästa kaffefiltret?

 

Tips och råd för att välja ett bra kaffefilter

Ett bra kaffefilter bör göra gott för såväl smak som miljö. Se därför till att välja ett filter som är testat och certifierat av Svanen, EU Ecolabel eller någon annan miljömärkning.

 

Genom att välja ett filter som är miljömärkt kan du känna dig trygg med att inga starka kemikalier har använts vid framställningen. Kemikalier som annars kan leda till skadliga effekter på miljön samtidigt som det riskerar att ge obehagliga bismaker i ditt kaffe.

 

Men man bör också vara medveten om att smaken, munkänslan och fylligheten kan variera mellan olika miljömärkta filter. Det gäller således att testa sig fram för att hitta det eller de filter som tilltalar just dina smaklökar.