Allt du vill veta om mörkrostat kaffe

Vi har i en tidigare artikel delat med oss av allt du vill veta om ljusrostat kaffe. Nu tänkte vi göra detsamma med mörkrostat kaffe. Vi berättar bland annat mer om vad mörkrostat kaffe är och vad som karaktäriserar dess smak.

Vad innebär mörkrostat kaffe?

Kaffe är en komplex produkt som går igenom flertalet steg innan det får sin karaktäristiska smak och når butikshyllorna. Vi har tidigare berättat hur kaffe tillverkas men i korta drag kan man säga att processen går till på följande sätt:

 

  1. 1. Kaffebär skördas från buskar
  2. 2. Kaffebönorna extraheras från bären
  3. 3. Bönorna tvättas och torkas
  4. 4. Bönorna rostas
  5. 5. Bönorna förpackas och distribueras

 

Det är i det fjärde steget som kaffet får den smak och det utseende som vi är vana vid. Beroende på hur länge och i vilken temperatur som bönorna rostas får de olika karaktärer:

Ljusrostat kaffe
Mellanrostat kaffe
Mörkrostat kaffe

 

Namnen talar för sig själva; ljusrostat kaffe rostas kortast tid medan mörkrostat kaffe rostas längst tid. De bönor som rostas längst och i högst temperatur får ett mörkt yttre och har även en smakprofil som skiljer sig från de andra alternativen.

 

Läs också: Rostning av kaffe – avgörande för smaken.

 

Hur smakar mörkrostat kaffe?

Kaffebönor har i grund och botten väldigt syrliga egenskaper. När man mörkrostar bönorna försvinner de syrliga smakprofilerna och ersätts istället av en mer besk och knäckig karaktär samt intensivare upplevelse.

 

Alla mörkrostade kaffebönor smakar givetvis inte likadant. Beroende på vilken typ av böna som använts och i vilket klimat den vuxit, kan smaken variera kraftigt. Med det sagt så är det inte ovanligt att hitta toner av nöt, mörk choklad och russin för att bara nämna några.