Vad är det för skillnad på macchiato och cappuccino?

Det finns en mängd olika kaffedrycker där ute, varav macchiato och cappuccino är två av dem. Men vad är det egentligen för skillnad på dessa två, till synes ganska lika drycker?  Det tänkte vi reda ut här.

Vad är en macchiato?

Macchiaton, även kallad Caffé Macchiato, har sitt ursprung i Italien och betyder faktiskt ’fläckigt kaffe’ på italienska. Det är en förhållandevis enkel dryck med fåtalet ingredienser – espressokaffe och ångad mjölk. Man använder sig enkelt med antingen en enkel eller en dubbel espresso som sedan toppas med lite ångad mjölk. Mer komplicerad än så är inte macchiaton!

 

Vad är en cappuccino?

Likt macchiaton har cappuccinon sitt ursprung i Italien. Namnet uppkom eftersom dryckens bruna färg liknade färgen på kapucinmunkarnas ordensdräkt. Bland italienarna är denna kaffedryck framförallt populär att avnjuta tillsammans med frukosten. En klassisk cappuccino består av lika delar espresso, ångad mjölk och skummad mjölk.

 

Skillnaden mellan macchiato och cappuccino

Den huvudsakliga skillnaden mellan dessa två drycker är alltså att cappuccinon består av en tredjedel espresso, en tredjedel ångad mjölk och en tredjedel skummad mjölk, medan macchiaton endast innehåller espresso och ångad mjölk.

 

Vill du fördjupa dina kunskaper och lära dig fler spännande drycker, kan du med fördel spana in vår tidigare artikel där vi listar olika kaffedrycker.