Allt du vill veta om ljusrostat kaffe

Kaffe är en spännande dryck som kan varieras i all oändlighet. Beroende på hur bönorna har odlats, hanterats och tillretts kan du nämligen få vitt skilda smakupplevelser. I denna artikel tänkte vi fokusera på ljusrostat kaffe. Vi går bland annat igenom vad ljusrostat kaffe innebär och vad som är utmärkande för dess smak.

Vad innebär ljusrostat kaffe?

Innan kaffet når butikerna och får de karaktäristiska egenskaperna som vi är vana vid att se hos dem, går det igenom en rad olika faser under tillverkningsprocessen.

 

Det hela börjar med att kaffebär skördas från buskar, varpå kaffebönorna extraheras från bären. Därefter tvättas de och skickas vidare för rostning. Och det är alltså här som magin börjar.

 

För att bönorna ska få sin härliga gyllenbruna yta och komplexa smakbild måste de rostas. Beroende på vilka temperaturer man använder under rostningen och hur länge man låter bönorna rostas, kan man också framkalla olika smaker. Detta kan du läsa mer om i vår artikel om kafferostning.

 

Man brukar huvudsakligen prata om tre olika rostningsgrader:

  • Ljusrostat kaffe
  • Mellanrostat kaffe
  • Mörkrostat kaffe

 

Som bekant kommer vi i denna artikel fokusera på det förstnämnda alternativet. Precis som namnet antyder har ljusrostat kaffe behandlats under kortast tid. Bönorna rostas lätt och försiktigt vilket gör att de får en något ljusare yta i jämförelse med mörk- och mellanrostat kaffe.

 

Men utseendet är inte det enda som skiljer det ljusrostade kaffet från de andra sorterna…

 

Hur smakar ljusrostat kaffe?

Det som är särskilt utmärkande för det ljusrostade kaffet är nämligen smaken. Den lätta och försiktiga rostningen gör nämligen att kaffet behåller många av sina ursprungliga smaker, vilka genomsyras av mer syra och fruktighet.

 

Ljusrostat kaffe skiljer således stort från de två kaffesorter som vi svenskar helst konsumerar – mörk- och mellanrost – vilka istället karaktäriseras av mer beska toner.

 

Att beskriva smakerna hos ett ljusrostat kaffe och hur de skiljer sig från andra rostningsgrader är svårt. Man måste helt enkelt pröva de olika sorterna själv för att förstå hur stor skillnaden faktiskt är!