Vad kan du egentligen om olika kaffedrycker?

Av Beans in Cup

Vad kan du egentligen om olika kaffedrycker?

Många av oss känner sig vilsna framför tavlan med alla olika kaffedrycker. Vad är skillnaden mellan en caffe latte och en cappuccino – och vad är egentligen en latte macchiato? I det här inlägget tänkte vi berätta lite mer om våra olika kaffedrycker.

Espresso
Liten men stark. Så skulle man kunna sammanfatta italienarnas favoritkaffe. En espresso serveras vanligen som en enkel eller dubbel espresso – några centiliter kaffe med en gyllene creme på toppen.

För att göra espresso krävs det en espressomaskin – en maskin där varmt vatten pressas under högt tryck genom de finmalda och mörkrostade bönorna. Det går även att göra espresso i en mokabryggare på spisen men där blir trycket inte lika högt och smaken inte lika intensiv. Läs mer om hur du gör en perfekt espresso.

Cappuccino
Den här italienska frukostklassikern består av en tredjedel espresso, en tredjedel ånguppvärmd mjölk och en tredjedel skummad mjölk. En cappuccino serveras oftast i en kopp men går att dricka även i glas.

Caffe Latte
Ytterligare en italiensk klassiker – men som innehåller mer mjölk än en cappuccino. En caffe latte består av en fjärdedel espresso och tre fjärdedelar varm mjölk – som toppas med en krona av skummad mjölk. I Italien dricker man caffe latte eller cappuccino till frukost, aldrig efter lunch, eftersom de anses vara för mättande.

Café au Lait
En fransk favorit som slog igenom stort i Sverige på 1980-talet. En cafe au lait innehåller nybryggt kaffe med lika stor del varm mjölk. Inga konstigheter. I Spanien kallas den här varianten för Cafe con leche.

Cortado
Det spanska namnet för en espresso med varm mjölk. En cortado innehåller hälften espresso och hälften varm mjölk och serveras oftast i ett mindre glas.

Macchiato
Macchiato betyder fläckig på italienska. Det finns två varianter på macchiato – antingen en enkel eller en dubbel espresso med en liten mängd skummad mjölk på toppen.

Latte Macchiato
Latte Macchiato är raka motsatsen till en macchiato. En Latte Macchiato består av mycket skummad mjölk och en liten mängd espresso på toppen.

Americano
En kaffe americano är en espresso som är utspädd med varmt vatten. En americano smakar ungefär som bryggkaffe, men se upp, den är oftast mycket varmare än vanligt kaffe.

Lungo
Lungo betyder lång på italienska och det är en espresso som får rinna lite längre med en större mängd vatten. Ofta serveras en lungo i ett högt glas istället för i en klassisk espressokopp. Det är fortfarande ganska lite kaffe (6-9 cl) men en lungo är inte lika besk som en vanlig espresso.

Ristretto
En ristretto är motsatsen till en lungo. En ristretto är en espresso med halva mängden vatten. Liten, stark och dricks i ett svep.

Flat White
En flat white består vanligtvis av en dubbel espresso och mikroskummad, varm mjölk med små bubblor. Den påminner mycket om en cappuccino då den serveras i samma eller i en liknande kopp, men den är mer intensiv i sin kaffesmak.

Snabbkaffe
Snabbkaffe, även kallat instant eller frystorkat kaffe är en mycket bekväm och praktisk produkt som passar till de allra flesta snabbkaffeautomater. Det går också bra att blanda snabbkaffepulvret rakt ner i en kopp med kokat vatten.

Så, nu hoppas vi att du har lärt dig något nytt och att du kanske provar en ny kaffedryck nästa gång du får chansen!