Koffeinfritt kaffe – så fungerar det

Vad är koffeinfritt kaffe? Och hur fungerar det? Det och mycket mer tänkte vi försöka svara på i det här inlägget.

 

De allra flesta av oss behöver en kopp kaffe på morgonen för att piggna till. Men det finns de som av en eller annan orsak vill undvika att få i sig koffein. Det kan vara personer som är gravida, har sömnproblem, hjärtproblem eller har blivit koffeinberoende.

 

Vad är koffeinfritt kaffe?

Tyvärr är termen koffeinfritt ganska missvisande eftersom nästan allt koffeinfritt kaffe innehåller små mängder av koffein. Engelskans decaffeination eller “decaf” ger oss en mer rättvis bild – eftersom det handlar om ett kaffe där det mesta av koffeinet har tagits bort.

 

Även om koffeinfritt kaffe inte är helt koffeinfritt innehåller det fortfarande mindre koffein än vanligt kaffe. En kopp med koffeinfritt kaffe kan innehålla allt mellan 3 milligram till 32 milligram koffein medan en vanlig kopp kaffe brukar innehålla runt 100 milligram koffein. Det finns även kaffe helt utan koffein, men oftast handlar det om rena substitut – det är inte riktigt kaffe.

 

Hur gör man koffeinfritt kaffe?

Det finns tre olika metoder för att framställa koffeinfritt kaffe. Organiska lösningsmedel (används mer sällan idag), vatten eller med hjälp av koldioxid. Koffein är nämligen vattenlösligt och går att extrahera med hjälp av vatten eller ånga – problemet är dock att en del av smaken också försvinner från kaffebönorna.

 

Den metod som idag anses vara den bästa använder sig av så kallat superkritiskt koldioxid för att extrahera koffeinet från bönorna. Denna metod gör att kaffets smaker bevaras bättre än med hjälp av vatten eller olika lösningsmedel.

 

Hur smakar koffeinfritt kaffe?

Hur koffeinfritt kaffe smakar är en omdebatterad fråga. En del påstår att det inte är någon skillnad på smaken mellan koffeinfritt- och vanligt kaffe medan andra påstår att skillnaden är stor.

 

En faktor som har stor inverkan på smaken är såklart framställningsprocessen. Som tidigare nämnts använde man förut metoder som gjorde att kaffet tappade en del av sin smak. Den process som är vanligast förekommande idag är däremot bättre på att behålla de fetter och aromer som ger kaffet sin karaktäristiska smak.

 

Generellt sett kan man därför säga att koffeinfritt kaffe till stor del smakar som vanligt kaffe. Då smaken däremot är högst personlig är det bara du som i slutändan kan avgöra huruvida lika smakerna är mellan koffeinfritt kaffe och -vanligt samt vilken utav dem som smakar bäst.

 

Koffeinfritt kaffe nyttigt?

Kaffe (i lagom mängd), har visat sig ha en rad olika positiva hälsoeffekter. Och de allra flesta av dem har inget med själva koffeinet att göra. Däremot har koffeinfritt kaffe ett lägre ph-värde än vanligt kaffe, vilket på sikt kan vara skadligt.

 

Det finns även forskning som visar att ett stort intag av koffeinfritt kaffe höjer halterna av kolesterol i blodet vilket kan vara skadligt för hjärtat. Det bör dock tilläggas att de här riskerna är relativt små.

 

Koffeinfritt kaffe farligt för gravida eller de som ammar?

Man brukar rekommendera gravida kvinnor att dra ner på sitt koffeinintag eftersom stora mängder koffein kan öka risken för missfall. Däremot är det riskfritt för gravida att få i sig upp till 200 milligram koffein om dagen – enligt en utredning från den europeiska livsmedelsmyndigheten EFSA.

 

Men var noggrann med hur mycket och vilket kaffe du dricker. Det finns koffeinfritt kaffe som innehåller upp till 30 milligram per kopp. Om du är osäker på över din kaffekonsumtion bör du rådfråga din doktor, detta gäller oavsett om du är gravid eller ammar.

 

Koffeinfritt kaffe bättre för magen?

Är du en av de som kan få ont i magen av kaffe? Nu har forskarna tagit reda på vad det är i kaffe som orsakar magproblem – och det är varken koffeinfritt kaffe eller så kallat magvänligt kaffe som gäller för dig med känslig mage. Lite otippat är det mörkrostat kaffe som till exempel espresso som är det bästa för din mage.

 

Läs mer om koffein, effekter och biverkningar här.