13 intressanta fakta om kaffe

Kaffe är en spännande råvara och dryck som det finns otroligt mycket att lära sig om. För att utöka dina kunskaper om denna fantastiska dryck tänkte vi därför dela med oss av 13 roliga och intressanta fakta om kaffe.

Roliga och intressanta kaffefakta

Som nämnts inledningsvis finns det väldigt mycket att lära sig om kaffe. Nedanför hittar du 13 fakta som garanterat utökar dina kunskaper om kaffets mångfacetterade värld:   

 

1. Kaffe är en av värdens mest sålda råvaror

Olja är världens mest handlade råvara, men kaffet är inte långt efter. Faktum är att kaffet hamnar på en andraplats av världens mest sålda råvaror.

 

2. Kaffe är en frukt

Ja, du läste rätt. Kaffe är faktiskt en frukt!

 

Kaffebönorna som vi konsumerar härstammar från kaffebär. Detta är kanske den mest chockerande upptäckten för många.

 

3. Kaffe är ett växtsläkte med cirka 100 arter

Även denna information är troligtvis ny och chockerande för
de flesta. Kaffe ingår i ett växtsläkte som omfattar drygt 100 olika arter!

 

4. Kaffet kom till Sverige under 1600-talet

Redan i slutet av 1600-talet, mer specifikt år 1685, kom det första kaffet till Sverige via Göteborg.

 

5. Varje dag konsumeras tre miljarder koppar kaffe

Med tanke på att kaffe tillhör en av världens mest sålda råvaror bör det också vara en av världens mest konsumerade. Och så är även fallet. Näst efter vatten är kaffe den dryck som dricks mest i hela världen. Så mycket som tre miljarder koppar kaffe konsumeras varje dag.

 

6. Norden ligger i topp bland kaffekonsumtionen

Vi svenskar är kända för vårt ständiga kaffedrickande. Men faktum är att vi ´bara´ hamnar på en andraplats över de mest kaffekonsumerande länderna. Vårt grannland Finland kniper förstaplatsen, följt av Sverige, Norge och Danmark, vilket därmed innebär att kaffekonsumtionen i norden är bland den största i världen.

 

7. Kaffet riskerar att ta slut

Vår stora aptit för kaffe, i kombination med klimatförändringar, riskerar att leda till att kaffet tar slut. Under 2019 varnade bland annat forskare att över hälften av världens vilda kaffearter kan försvinna.

 

För att undvika detta gäller det att vi konsumenter tar ett större ansvar och gör ett mer aktivt val genom att välja hållbart odlat kaffe.

 

8. Det finns olika sorters kaffe

Det finns olika typer av kaffebönor, varav Arabica och Robusta är två av de mest dominerade. För att lära dig mer om dessa bönor och vad som skiljer dem åt, kan du med fördel läsa vår tidigare artikel ”Kaffebönor – olika sorter”.

 

9. Brasilien framställer mest kaffe i världen

För att odla kaffe krävs det ett tropiskt klimat. Därför sker den mesta av odlingen på kontinenter som Sydamerika och Afrika. Så många som 70 länder odlar kaffe. Allra mest odlas det i Brasilien, som årligen framställer över 3 miljoner ton kaffe. 

 

Du kan läsa mer om detta i vår artikel ”Vilket land producerar mest kaffe?”.

 

10. Många aspekter påverkar den slutliga smaken

Till skillnad från många andra råvaror finns det flertalet aspekter, utöver odlingen, som påverkar kaffets slutgiltiga smak. Såväl rostning som bryggtemperatur är minst lika avgörande för smaken.

 

Mer djupgående information om dessa aspekter hittar du i våra tidigare artiklar:

 

 

11. Kaffe är mycket känsligt

Kaffe är en väldigt känslig råvara. Hanteras det på fel sätt kan det snabbt tappa sina ursprungliga smaker. För producenterna är det därför viktigt att tänka på hur de fraktar och förvarar såväl hela bönor som malet kaffe. Men det är också lika viktigt att du som konsument tänker på förvaringen.

 

Du hittar fler intressanta fakta och tips på hur du bäst förvarar ditt kaffe i våra tidigare artiklar:

 

 

12. Kaffe har många positiva hälsoeffekter

Många som konsumerar kaffe gör det huvudsakligen för den goda smaken. Men det kan även medföra flertalet positiva hälsoeffekter. Vilka dessa är hittar du i vår tidigare artikel ”Positiva hälsoeffekter av kaffe (de är fler än du tror)”.

 

13. Kaffe kan tillredas på många olika sätt

Det finns inte bara ett sätt att tillreda ditt kaffe på. Utöver klassiska metoder som bryggare och maskin kan även en Aeropress eller Chemex användas. Mer information om vad detta innebär och vilka andra metoder som finns tillgängliga, hittar du i vår artikel ”9 olika bryggmetoder för kaffe”.

 

Där har du det – 13 roliga och intressanta fakta om kaffe!