Kaffe för nybörjare

Kaffe är en komplex dryck som det finns mycket att lära sig om. Om du tillhör en av dem som vill utöka sina kunskaper inom kaffets spännande värld är denna artikel helt rätt för dig. Vi tänkte nämligen dela med oss av sju intressanta fakta om denna fantastiska dryck.

Grundläggande fakta om kaffe

Som tidigare nämnts är kaffe en komplex dryck som det finns mycket att lära sig om. Och då pratar vi inte enbart om bryggningen, utan om hela processen från böna till kopp. Nedan följer därför några intressanta kaffefakta att sätta tänderna i:

 

1. Lär dig mer om de olika bönorna

Visste du att det finns olika typer av kaffebönor? Och det är faktiskt stor skillnad mellan de olika bönorna, då de alla besitter olika smaker och egenskaper. Trots att det finns flertalet bönarter pratar man framförallt om två sorter som dominerar – Arabica och Robusta.

 

För att lära dig mer om vad som skiljer dem åt rekommenderar vi dig att kika in vår tidigare artikel ”Kaffebönor – olika sorter”.

 

2. Framställningen är oerhört viktig

Kaffe är en bristvara. En bristvara som riskerar att ta slut i framtiden. För att förhindra detta gäller det att vi konsumenter tar ett större ansvar och väljer kaffe som är framställt på ett schysst sätt. Ett sätt som är gynnsamt för såväl odlare som miljön.

 

För att lära dig mer om hur kaffe framställs och varför det är så viktigt att välja ett kaffe som framställts på ett schysst sätt, kan du med fördel kika in våra tidigare artiklar:

 

 

3. Kaffe innehåller upp till tusen smakaromer

När vi tidigare sa att kaffe är en komplex dryck så överdrev vi inte. Faktum är att denna svarta dryck innehåller någonstans mellan 800–1000 olika smakaromer. Som en jämförelse har vin cirka 400 aromer.

 

Det finns således en hel del olika smaker att utforska. Mer information om hur du utforskar dessa på bästa sätt hittar du i vår tidigare artikel ”Så väljer du rätt automatkaffe”.

 

4. Hur du förvarar kaffet påverkar smaken

Kaffe är en känslig dryck. Hanteras och förvaras den fel kan den snabbt förlora mycket av sina smakaromer. För att förhindra detta gäller det bl.a. att du förvarar ditt kaffe på rätt sätt. I en tidigare artikel, ”Kaffeförvaring – 3 tips vid förvaring av kaffe”, har vi redogjort för hur du bäst gör detta.

 

5. Det finns många sätt att brygga kaffe

Det finns en hel del olika sätt att tillreda kaffe på. Allt ifrån smidiga kaffemaskiner till mer tidskrävande och artistiska metoder. Mer information om dessa hittar du i vår tidigare artikel ”olika bryggmetoder för kaffe”.

 

6. Det finns många sätt att avnjuta kaffe

På samma sätt som det finns många olika sätt att tillreda kaffe, finns det också många olika sätt att avnjuta kaffet på!

 

Många svenskar föredrar att avnjuta sitt kaffe svart. Det vill säga utan mjölk eller socker. Bara som kaffet är i sin renaste form. Det finns däremot en mängd andra sätt att av avnjuta denna värmande dryck. Lär dig mer om dessa i vår tidigare artikel ”Vad kan du egentligen om olika kaffedrycker?”.

 

Förutom de mer traditionella dryckerna kan även kaffe användas i olika drinkar, såväl varma som kalla. Recept på sådana drinkar hittar du i våra tidigare artiklar:

 

 

7. Kaffe har positiva hälsoeffekter

Att konsumera kaffe kan faktiskt vara bra för din hälsa. Som exempel kan det minska risken för hudcancer och göra så att du blir mer fokuserad. Du hittar ännu fler exempel i vår artikel ”Positiva hälsoeffekter av kaffe (de är fler än du tror)”.

 

Där har du det – sju intressanta fakta för kaffenybörjare!