Kaffepaus på jobbet - därför är det viktigt

Att göra kortare avbrott från arbetet gör bland annat att du kan arbeta mer effektivt. Det finns flera anledningar till att det är så viktigt med kaffepauser på jobbet, både när du befinner dig på kontoret eller i din hemmamiljö. Låt oss berätta mer om dessa.

Goda anledningar att ta kaffepauser på jobbet

Det finns många som upplever att man har arbetsuppgifter upp över öronen och därav skippar kortare raster på jobbet. Men faktum är att kortare avbrott, som till exempel kaffepauser, gör att vi kan prestera bättre.

 

Nedanför berättar vi mer om varför det är så viktigt att släppa arbetsuppgifterna och njuta av en god kopp kaffe under dagen:

 

1. Det gör att du klarar hela dagen

Som vi varit inne på tidigare så medför pauserna att vi blir effektivare på arbetet. Något som stöds av både dansk och amerikansk forskning. En utbredd pauskultur är även viktig för att säkerställa att vi orkar arbeta fokuserat under större delen av dagen!

 

I en artikel påpekar psykologen och forskaren Samuel West om vikten av raster på arbetet:

 

 – Rasterna betyder massor för vår återhämtning. De är A och O för att vi ska klara av en hård belastning. Människan klarar av en ordentlig arbetsbelastning bara vi får våra pauser.

 

2. Det minskar risken för stressymptom

Siffror från Försäkringskassan visar att den vanligaste anledningen till sjukskrivning numera är  stress. Känner man sig stressad på jobbet under en längre period och inte tar sig tiden att göra kortare pauser från arbetet, ökar således risken för att de klassiska stressymptomen dyker upp.

 

3. Det ökar gemenskapen på arbetsplatsen

Att ta kaffepauser är inte bara viktigt för det egna måendet, utan även för det gemensamma måendet på arbetsplatsen. Tar du pauser tillsammans med dina kollegor kommer du snabbt märka att det stärker den sociala miljön och gemenskapen, samtidigt som det ökar arbetsglädjen. Om du arbetar hemma kan en digital kaffepaus med kollegorna ersätta den fysiska.

 

4. Det gör att du får i dig många viktiga antioxidanter

Visste du att kaffe har många positiva hälsoeffekter? Som exempel innehåller det en mängd nyttiga antioxidanter som även återfinns i grönsaker, frukter, bär, nötter och andra liknande livsmedel.

 

För att lära dig ännu mer om de goda hälsoeffekterna från denna dryck, kan du med fördel läsa vår tidigare artikel ”Positiva hälsoeffekter av kaffe (de är fler än du tror)”.

 

5. Det sätter guldkant på vardagen

Sist men inte minst så är kaffe väldigt gott. En kortare kaffepaus kan således sätta lite extra guldkant på din vardag!