5 saker att göra med överblivet kaffe

Vi svenskar slänger årligen stora mängder kaffe- och kaffesump. Detta gör vår älskade dryck till en riktig miljö- och avloppsbov. För att minska svinnet tänkte vi därför dela med oss av fem smarta och hållbara saker att göra med överblivet kaffe.    

Kaffesvinn – ett stort problem

Visste du att så mycket som var tredje kopp kaffe hälls ut i vasken? Enligt siffror från Naturvårds- och Livsmedelverket häller vi svenskar årligen ut hisnande 224 000 ton flytande mat och dryck i avloppet, varav mestadels består av just kaffe.

 

Kaffesvinnet är således ett utbrett problem. Ett utbrett problem som de flesta svenskar aldrig reflekterar över. Enligt en Sifoundersökning som genomförts på uppdrag Löfbergs uppger endast tre av tio kaffedrickare att de alltid tänker på att minimera mängden kaffe de häller ut.

 

Ta vara på överblivet kaffe och minska svinnet

Istället för att hälla ut kaffet i vasken och slänga bort kaffesumpen i soporna, kan du med fördel ta tillvara på dem genom att:

 

1. Gör iskuber av bryggkaffet

Att göra så kallade kaffe-iskuber är ett både enkelt och välsmakande sätt att nyttja överblivet bryggkaffe!

 

Hur du skapar kuberna och hur du bäst avnjuter dem kan du läsa om i vår tidigare artikel om just kaffe-iskuber.

 

2. Använd sumpen som gödningsmedel

Kaffesumpen innehåller en rad olika vitaminer och ämnen som är nyttiga för blommor och växter. Ett bra sätt att nyttja sumpen är därför att använda den som gödningsmedel.

 

Mer information om varför sumpen är så fördelaktig att använda i blomkrukan eller rabatten hittar du i vår tidigare artikel ”Kaffesump som gödning – ett miljösmart val”.

 

3. Gör en välsmakande drink

Det är inte bara till iskuber som överblivet kaffe kan användas. Det gör sig även utmärkt i olika drinkar. Kika in våra recept på kalla kaffedrinkar för att hitta just din favorit!

 

4. Baka ett saftigt bröd

Om du hellre avnjuter ett saftigt nybakat bröd framför en svalkande drink, kan du med fördel baka ditt egna matbröd som smaksätts med överblivet kaffe

 

5. Tillaga en kaffesyrup

Något annat du kan göra är att tillaga en söt och härlig kaffesyrup. Koka enkelt ihop två delar socker med tre delar kaffe och du har sedan en välsmakande syrup som kan användas till det allra mesta, som exempelvis både i både kalla och varma drycker, eller kanske hälla lite över vaniljglass?