2025-01-30

Kaffeförvaring - 3 tips för förvaring av kaffe

Kaffe är en känslig råvara som tappar smak om det inte förvaras rätt. Några enkla rutiner i vardagen gör stor skillnad för smaken i koppen. Här delar vi med oss av de bästa tipsen för att bevara kaffets smakaromer längre.

Varför är förvaringen så viktig? 
Kaffe innehåller hundratals aromämnen som börjar brytas ner så snart bönorna kommer i kontakt med luft, ljus eller fukt. Resultatet kan bli ett kaffe som smakar platt, syrligt eller beskt.

Rätt förvaring handlar därför om att skydda kaffet från dessa fiender. På så sätt förlänger du både smaken och hållbarheten – och får en kopp som gör råvaran rättvisa. Något som du kan lära dig mer om i vår tidigare artikel ”Hur länge håller kaffebönor?”.

 

Så lyckas du med kaffeförvaringen?
Det finns tre grundläggande principer som avgör huruvida lyckad kaffeförvaringen blir. Man vill allra helst undvika att kaffet utsätts för syre, temperaturförändringar och ljus. Alla dessa leder nämligen till att smakaromerna försämras.

Använd en lufttät behållare – satsa på en burk av keramik eller metall med tät förslutning. Glasburk fungerar också, men förvara den mörkt. Undvik att förvara kaffet kvar i den öppnade påsen.

Förvara svalt och jämnt – placera kaffet i skafferiet eller i ett mörkt skåp där temperaturen är stabil. Undvik varma utrymmen som nära spisen eller i solljus.

Köp färskt och använd snabbt – för bästa smak, köp mindre mängd kaffe åt gången och försök använda upp bönorna inom 2–3 veckor efter rostning. Mal helst precis före bryggning.  

Bör man förvara kaffet i kylskåpet?
En vanlig fråga är om kaffe bör förvaras i kylskåpet. Svaret är nej. Kylskåpet är ofta fuktigt och fullt av andra dofter, som kaffet snabbt absorberar. Det leder till försämrad smak.

Vill du ändå lagra ditt kaffe längre? Då kan du frysa in det – men gör det i små lufttäta portioner och tina helt innan du öppnar förpackningen. På så sätt undviker du kondens som förstör aromen.

Sammanfattning
⋅ Förvara kaffet i lufttät, mörk behållare.

⋅ Placera det svalt och torrt, gärna i skafferiet.

⋅ Köp färskt och använd inom 2–3 veckor efter rostning.

⋅ Undvik kylskåpet – fukt och lukt förstör smaken.

⋅ Frys endast vid behov och då i små, täta portioner.