Kaffeförvaring - 3 tips för förvaring av kaffe

Kaffe är en väldigt känslig råvara som snabbt kan tappa sina härliga och kraftfulla smakaromer. För att förhindra detta så finns det en hel del enkla knep som du kan använda dig av. Låt oss därför dela med oss av tre tips för att ta din kaffeförvaring till nästa nivå.

Varför är förvaringen så viktig? 

Innan vi berättar mer om hur du går tillväga för att förvara ditt kaffe på rätt sätt, tänkte vi redogöra för varför det är så viktigt.

 

Precis som tidigare nämnts är kaffe en mycket känslig råvara. En råvara som snabbt kan tappa sina välsmakande aromer. Det är också därför som det är viktigt att du förvarar kaffet på rätt sätt!

 

Gör du inte detta så riskerar du att få en förhållandevis smaklös upplevelse. Ett kaffe som helt enkelt inte smakar så gott som det kan göra. Vilket inte är rättvist för varken dig själv eller råvaran. Dessutom är förvaringen viktig för att förlänga livslängden på kaffet. Något som du kan lära dig mer om i vår tidigare artikel ”Hur länge håller kaffebönor?”.

 

Så, hur lyckas man med kaffeförvaringen?

Det finns tre grundläggande principer som avgör huruvida lyckad kaffeförvaringen blir. Man vill allra helst undvika att kaffet utsätts för syre, temperaturförändringar och ljus. Alla dessa leder nämligen till att smakaromerna försämras.

 

För att förhindra att kaffet utsätts för någon av dessa, gör du bäst i att behålla den oöppnad i sin originalförpackning. När du väl har öppnat förpackningen bör du fortfarande låta kaffet ligga kvar i den.

 

Förslut därefter förpackningen med en påsklämma och placera den i en burk. Allra helst en burk som inte är genomskinlig. Förutom detta bör du även tänka på att burken ska släppa in och ut så lite syre som möjligt.

 

Sist men inte minst bör du placera burken på en sval plats som håller en jämn temperatur. Detta för att minimera risken att kaffet utsätts för temperaturförändringar. En bra plats för detta är skafferiet.

 

Bör man förvara kaffet i kylskåpet?

När det kommer till kaffeförvaring brukar oftast kylskåpet komma på tal. Men hur står det egentligen till, bör man förvara sitt kaffe i kylskåpet? Det korta svaret på detta är ”nej”.

 

Faktum är att detta är ett av de vanligaste misstagen som folk gör när de förvarar sitt kaffe. Se till att förvara dina bönor (hela eller malna) torrt. Som tidigare nämnts är skafferiet en bättre plats att placera dem på.