Only One Earth handlar om hur vi kan ställa om till en ljusare framtid

Söndag den 5 juni firar Världsmiljödagen 50 år. Dagen instiftades 1972 med temat Only one earth. För att uppmärksamma dagen vill vi genom vår hållbarhetschef Marianne Strindin dela med oss av tips på vad vi alla kan göra för att få en mer hållbar värld.

 

Genom att göra val i vardagen kan vi tillsammans förbättra möjligheterna att få mat som är fri från farliga gifter, behålla vår tillgång till vatten och möjlighet att transportera oss utan för mycket påverkan på luft och klimat. Alla steg räknas, stora som små. Här ger vår hållbarhetschef Marianne Strindin tips på tre enkla val i vardagen.

 

Ekologisk mat
För att ta hand om vår egen hälsa och ha tillgång till livsmedel och rent vatten behöver vi sluta äta besprutad mat. Börja med att byta ut några av de livsmedel som är mest besprutade. Läs mer om vilka livsmedel som är värst drabbade här.

 

Ekologiskt kaffe utan kemikalier är bättre för hälsan för både dem som odlar och dig som dricker kaffet. Den ekologiska kedjan kontrolleras dessutom mycket noggrannare än icke-ekologiska livsmedel för att skydda dig som konsument. Läs mer om ekologiskt kaffe här.

 

Återanvändning
Smart och varsam användning av maskiner, möbler, IT-produkter och andra dyra varor förlänger livstiden så att de kan återanvändas och återvinnas. En sådan enkel sak som att rengöra maskiner och byta ut delar kan göra att el-produkter håller samma goda kvalitet över lång tid. Genom att vi återanvänder, hyr eller delar produkter bidrar vi till att minska utsläppen både i tillverkningsprocess och med minskade transporter. Läs mer om hur du förlänger livet på produkter här.

 

Var en jobbig konsument
När du handlar, titta på kvalitet, materialet och tillverkningslandet.
Ställ frågor om:
- Ursprung och hur företaget arbetar med sina inköpskanaler.
- Vilka kemikalier som använts för att impregnera tyget i möbler eller kläder du köper.
- Var fisken kommer ifrån och om mjölken på kaféet är ekologisk.  

 

Som vardagskonsumenter har vi makt att påverka. Ju mer information vi får desto tryggare kan vi bli i vårt beslutsfattande. Vi kan då gemensamt bidra till det tolfte globala målet från Agenda 2030: ”Hållbar produktion och konsumtion” genom att välja en hållbar livsstil.