Intervju med vår smakexpert Dan-Fredrik Asplund om kaffe på jobbet

Kaffe på jobbet kan verkligen variera. Avgörande är att välja rätt leverantör, kaffe och maskin – och låta serva den med kunskap och finess!

 

Dan-Fredrik Asplund, Beans in Cups smakexpert har lång erfarenhet av att ställa in smak på kaffemaskiner. Han har vunnit förstapris i tävlingen Coffee Professional Cup en gång och blivit tvåa två gånger, som går ut på att göra den bästa koppen från en kaffemaskin.

– Jag kan justera mängden vatten och kaffe, men också dragtid, malningsgrad med mera. Ofta vill man ha sitt kaffe snabbt, men då hinner alla aromer inte att utvecklas.

Dan-Fredrik Asplund går så långt att han hävdar att det är extremt svårt att skilja en kaffe gjord av en rätt intrimmad automat från en kopp tillagad av en barista.

 

Dålig smak på kaffet på jobbet?

Tycker du inte att kaffe på jobbet är särskilt gott? Informera leverantören, som självklart är beroende av nöjda kunder.

– Det går utmärkt att felanmäla smaken, säger Dan-Fredrik Asplund. Då justerar jag maskinen tillsammans med kunden så att vi hittar rätt.

Dan-Fredrik Asplund har korats till landets bästa automatkaffemakare.

– Jag lockar fram de goda smakerna och dämpar beska, bitterhet och syra. Ett bra kaffe upplevs som sött.

 

Hur vet man vilken teknik kaffeautomaten på jobbet använder?

-Om du får en aning skum på bryggkaffet är det espressoteknik, annars är det helt svart, säger Dan-Fredrik Asplund, som själv föredrar bryggtekniken, helt enkelt eftersom han gillar bryggkaffe bäst. Klicka här för att läsa hela artikeln.