Kaffebönor – olika sorter

Kaffe är en spännande dryck som kan varieras i all oändlighet. Oavsett hur du föredrar att avnjuta ditt kaffe så börjar allt på ett och samma sätt – med en kaffeböna. Vi tänkte därför kika närmare på vilka olika sorters kaffebönor som finns. 

 

En introduktion till de olika kaffebönorna

Det finns en rad olika sorters kaffebönor världen över. Inom industrin är det två sorter som dominerar – Arabica och Robusta. Trots att det finns andra bönarter utgör dessa två nästan 100 procent av all världens produktion.

 

En närmare titt på Arabicabönan

Bland de två populäraste bönorna står Arabicabönan som vinnare. Det är den mest odlade och konsumerade kaffebönan i hela världen. Någonting som inte är särskilt konstigt med tanke på att den frambringar den allra godaste smaken.

 

Generellt sett har denna böna en mildare smak än Robustabönan. Den innehåller också nästan hälften så mycket koffein, vilket är en stor bidragande faktor till dess milda, fina och krämiga smak.

 

Arabicabönan började först att odlas i Etiopien men har sedan dess spridit sig över hela världen. Numera kan den exklusiva bönan hittas i såväl många sydamerikanska länder som i Vietnam, för att bara nämna några exempel.

 

Arabicabönan, som frambringar en godare smak, har plantor som är betydligt svårare att odla. Detta resulterar i att inköpspriset för råkaffebönor av sorten Arabica oftast kostar dubbelt så mycket som Robustabönorna.

 

Intresserad av att lära dig mer om kaffeproduktion? Läs då våra tidigare artiklar:

 

En närmare titt på Robustabönan

Precis som Arabicabönan härstammar Robustabönan från Afrika. Även denna har spridits över hela världen och numera återfinns majoriteten av produktionen i Vietnam och Brasilien. Eftersom de plantor som producerar Robustabönorna är enklare att odla, samtidigt som de ger en större skörd, är denna typ av kaffe också billigare.

 

Enligt många frambringar inte Robustabönan samma milda, fina smak som Arabicabönan. Bryter man ner det till aromer så brukar denna böna ha en mer jordig karaktär, parallellt som den höga koffeinhalten bidrar till en mer bitter smak.

 

Med anledning av detta återfinns Robustabönan framförallt i billigare blandningar där den används för att spä ut den betydligt dyrare Arabicabönan. Den är också vanligt förekommande i snabbkaffe, men också i italienska espressoblandningar, i vilken den används för att frambringa en fylligare smak.

 

Sammanfattningsvis

Det finns två olika sorters kaffebönor som dominerar kaffemarknaden – Arabica och Robusta. Den förstnämnda frambringar enligt de flesta en godare smak och står därför för cirka tre fjärdedelar av världens kaffeproduktion.