Cold Brew kaffe - den nya kaffetrenden

Cold Brew är den svalkande drycken som tagit kaffevärlden med storm! Vi har receptet på hur du brygger ditt Cold Brew kaffe själv.

 

Vad är Cold Brew?

Cold Brew, även kallat kallbryggt kaffe är en process där man blötlägger kaffe i kallt vatten under en längre period. Denna metod att brygga kaffe är inte detsamma som det vanliga iskaffet som normalt sett är kylt bryggkaffe. Komponenter och smakprofiler som lyfts fram av höga temperaturer, exempelvis bitterhet och fettsyror, undviks vid kallbryggning och istället framhävs de söta aromerna. Därför är kallbryggt kaffe ett hälsosammare alternativ att dricka i sommar!

 

Vilket kaffe ska jag använda när jag tillreder Cold Brew?

Att göra egen Cold Brew är inte så svårt som man kanske kan tro. Använd ett grovmalet kaffe och kallt vatten. För att få till den bästa smaken har vi två favoriter från Zoégas som vi rekommenderar att använda:

 

 • ZOÈGAS Professional 101 Ethiopia
  Ett kaffe där bönornas friska smaker lyfts fram extra väl i en Cold Brew. Avnjut som den är, med två isbitar eller tillsätt lite mjölk.
 • ZOÉGAS Professional Mollbergs blandning
  Zoégas äldsta och finaste blandning som gör sig lika bra varm som kall. I processen att göra Cold Brew lyfts tonerna av svarta vinbär och smörkola vilket ger en frisk och härlig smak.

 

Visste du att du enkelt kan göra din egen Cold Brew?

Allt du behöver för att brygga egen Cold Brew är grovmalet kaffe, kallt vatten, något att tillreda kaffet i samt ett kaffefilter. Superenkelt och gott!

Så här tillreder du Cold Brew:

 1. Mät upp 100 gram grovmalet kaffe och häll det i en behållare som kan förslutas.
 2. Häll på en liter kallt vatten och rör om.
 3. Täck med lock och ställ in i kylen. Låt extraheras i 20-24 timmar.
 4. Sila kaffet genom ett filter, ner i behållare att servera kaffet ur.
 5. Späd koncentratet med lika delar vatten. Servera sedan som det är, över is eller med mjölk.

Cold Brew kaffe – den nya kaffetrenden

 

Viktigt att veta när man kallbrygger kaffe är att det inte finns några rätt eller fel. Cold Brew bjuder in varje enskild kaffeälskare till att experimentera och laborera fram sitt egna recept. Kaffets malningsgrad samt bryggtiden bestäms efter tycke och smak. Fördelen med kallbryggt kaffe är att du når djupare smaker, vilket gör Cold Brew till den perfekta kaffedrycken i sommar.

 

Hur serveras Cold Brew?

Cold Brew passar bäst att dricka som det är, servera med is, tillsätt lite mjölk, eller varför inte använd det som ingrediens i kaffedrinkar. Där har du den perfekta kaffedrycken!

 

Kallbryggt kaffe är det bästa svalkande alternativet att dricka i sommar!