Recept på 5 kalla kaffedrinkar

Temperaturen utomhus stiger och sommaren är äntligen här! Varför inte passa på att kyla ner dig med en kall kaffedrink? Låt dig inspireras av våra läskande kaffedrinkar som lämpar sig utmärkt att avnjutas under varma sommardagar!

Kalla kaffedrinkar för varma dagar

Vatten, saft, läsk och andra svalkande drycker är de flesta familjär med. Inte alls lika många är däremot bekant med kalla kaffedrinkar. Nedan tipsar vi därför om fem läskande kaffedrinkar som med fördel kan avnjutas under varma sommardagar:

 

Iskaffe med smak av apelsin

Vi har i en tidigare artikel berättat hur du gör Cold Brew kaffe, även kallat iskaffe. För att ta ditt iskaffe till nästa nivå kan du med fördel låta det sötas något (vilket enklast görs med socker) och därefter ackompanjera det med färskpressad apelsin.

 

Börja med att pressa ½-1 apelsin. Fyll sedan ett rymligt glas med rikligt med isbitar och häll ner saften från den pressade apelsinen. Toppa med det sötade iskaffet, rör om och garnera med en apelsinklyfta. Det blir inte mycket enklare eller godare än så!

 

Vill man så går det också att komplettera denna dryck med smaksatta likörer. Förslagsvis en med inslag av apelsin.

 

Kaffetonic

Kaffetonic är ytterligare en svalkande dryck som är mycket enkel att få till. Du behöver nämligen bara två ingredienser – kallt kaffe och tonicvatten. Fyll ett glas med is, slå på tonic följt av det kalla kaffet (2 dl vardera) och garnera med en skiva grapefrukt eller lime.

 

Med denna drink kan du också experimentera och vidareutveckla. Testa exempelvis att komplettera med gin, citrusfrukter och zest för att få fram nya spännande smaker.

 

Bellini med smak av hallon och lakrits

Bellini är en klassisk drink som går hem hos de flesta. Men har du testat kaffebellini med inslag av hallon och lakrits?

 

Börja förbereda hallonen genom att mosa och filtrera dessa genom en fin sil. Du vill uppnå en slät sås. Blanda därefter ”hallonsåsen” med lite ljus sirap och lakritspulver (ca ½-1 tsk vardera).

 

När detta är gjort är det dags att plocka fram ett brett champagneglas. För en citronskiva längs glasets kant och doppa det sedan i vanligt socker för att få en trevlig och söt kant som förhöjer smakupplevelsen.

 

Häll nu ner hallon-, sirap- och lakritsblandningen i glaset och fyll på med iskaffe och mousserande vin. Det går såklart bra att skippa vinet om man önskar en alkoholfri drink.

 

Mastig coffeeshake

Suktar du efter en mastigare och mer efterrättsliknande drink, kanske en coffeeshake kan vara rätt alternativ för dig. Denna drink för nämligen tankarna till en gammal hederlig milkshake.

 

Börja med att blanda espresso eller starkt kaffe, vaniljglass och mjölk i en mixer. Mixa i några sekunder till önskad konsistens. Kortare tid = tjockare konsistens. Längre tid = lösare konsistens.  

 

Häll sedan ner blandningen i ett stort glas och toppa med en krona av vispad grädde. Garnera med choklad- eller kolasås, strössel eller liknande.

 

Även här går det alldeles utmärkt att experimentera med olika smaker. Testa att blanda ner choklad- eller kolasås i mixen, olika typer av syrups eller varför inte någon chokladlikör?

 

Espressodrink med smak av hasselnötter

Kyl en dubbel espresso och blanda detta med mjölk och hasselnötssyrup. Servera i ett högt isfyllt glas och njut!

 

Gillar du inte hasselnötter kan du byta ut mot i princip vilken annan syrup som helst. Testa dig fram för att hitta vad som faller just dig i smaken.

 

Där har du det – fem kalla kaffedrinkar som garanterat håller dig nerkyld under varma sommardagar!