Vilket land producerar mest kaffe?

Vi har i en tidigare artikel redogjort för vilket land som dricker mest kaffe. Denna gång hade vi tänkt kika närmare på vilket land som producerar mest kaffe. Det blir helt enkelt en djupdykning i världens största kaffeproducenter.

 

En överblick av de mest kaffeproducerande länderna

I dagsläget finns det ungefär 80 länder som producerar kaffe, enligt BKI Kaffe. Med tanke på att kaffebuskarna trivs i tropiskt klimat sker produktionen vanligtvis på varmare breddgrader, bl.a. på kontinenter som Sydamerika och Afrika.

 

Men i vilket land är framställningen som störst? Nedan redogör vi för de fem största kaffeproducerande länderna i världen (i stigande ordning):

 

5. Honduras

På femte plats över de mest kaffeproducerande länderna hittar vi Honduras. Ett latinamerikanskt land som faktiskt övertog femteplatsen från Etiopien under 2016/2017. Volymen kaffe som producerades under 2017/2018 uppsteg till 450 000 ton.

 

4. Indonesien

Indonesien är ett land som man inte hör särskilt mycket om i kaffesammanhang. Trots detta är man den fjärde största producenten i världen. Hela 1,5 miljoner mindre odlare och ett fåtal större bidrog till de 636 000 ton kaffe som producerades i landet under 2017/2018.

 

3. Colombia

På tredje plats hittar vi däremot ett land som ofta kommer upp i dessa sammanhang – Colombia. Ett land som sedan länge har varit kända för att framställa högkvalitativa bönor i stora mängden.

 

Trots att odlingarna för tio år sedan drabbades för en allvarlig bladsjukdom som resulterade i att produktionen i landet minskade med hela 40 procent, har man numera fått bukt med problemet och återtagit sin starka position på marknaden. Under 2017/2018 framställdes så mycket som 864 000 ton kaffe.

 

2. Vietnam

I förhållande till många andra länder är Vietnam en relativt ny spelare på den internationella kaffemarknaden. Trots detta har man snabbt lyckats etablera sig som en av de största producenterna i världen.

 

En stor anledning till detta kan vara för att man fokuserar på att framställa den lite billigare Robustabönan, medan många andra lägger fokus på den lite exklusivare Arabicabönan. Under 2017/2018 uppsteg landets produktion till hela 1,76 miljoner ton.

 

1. Brasilien

Så till den beryktade förstaplatsen som erhålls av Brasilien. Ett land som under 2017/2018 framställde imponerande 3,05 miljoner ton kaffe. En siffra som motsvarar 30 procent av hela världens produktion.

 

Sammanfattningsvis

Det land som producerar mest kaffe är Brasilien följt av Vietnam, Colombia, Indonesien och Honduras.

 

Notera dock att denna ”topplista” kan komma att förändras under de kommande åren. Många spår exempelvis att Kina, som nyligen börjat odla kaffebönor, kan komma att bli en världsledande producent inom en nära framtid.

 

Är du intresserad av att lära dig mer om hur de välsmakande bönorna framställs? Då kan du med fördel kika in vår tidigare artikel ”Hur tillverkas kaffe? Häng med från böna till kopp”.

 

Vi rekommenderar dig även att läsa vår tidigare artikel ”Kaffets ursprung – viktigare än någonsin tidigare” samt om vikten av att välja ett miljömärkt och etiskt kaffe.