Kaffe på morgonen

Att dricka kaffe på morgonen är för de flesta en lika självklar del i morgonrutinen som att äta frukost eller gå till jobbet. För många är det i princip omöjligt att jobba effektivt utan att dricka kaffe på morgonen. Men är kaffe på morgonen bra eller dåligt?

 

Det finns många bra saker med att dricka kaffe, men allt handlar om när på dagen du gör det. Låt oss förklara.

 

Gör så här för att få maximal effekt av ditt morgonkaffe

Har du någonsin frågat dig själv om när exakt du ska dricka din första kopp kaffe på morgonen? Det är nog många som faktiskt inte vet hur det egentligen fungerar, men vi har en överraskande upptäckt att berätta.

 

Många kanske tänker: ”Jag är i stort sätt medvetslös när klockan ringer på morgonen så varför inte ta en kopp kaffe direkt när jag vaknat?”

Du är nog inte ensam, men faktum är att din kropp har en inre biologisk klocka som styr stresshormonet kortisol för att hålla dig vaken. Under din första vakna timme ligger nivån av stresshormonet i kroppen på topp.

 

Vad är kortisol? 

Kortisol är ett hormon som kroppen utsöndrar när vi utsätts för flykt-, eller kamprespons (förmodligen en gammal kvarleva sedan den tiden vi delade sovplats med grottbjörnar).

 

Så vad ska man göra då?

Tro det eller ej, men du ska inte dricka kaffe under din första vakna timme! Enligt studier är din kortisolnivå på topp mellan klockan 8-9 på morgonen. Din kropp behöver alltså inte koffein under den här timmen, utan sköter detta naturligt med hjälp av den höga stresshormon som kroppen själv producerar. Läs mer om det här.

 

Varför är det här viktigt?

Saken är den att om du dricker ditt kaffe under den första timmen efter du vaknat blir du inte piggare! Din naturliga produktion av kortisol och ditt intag av koffein tar ut varandra.

 

Betyder det att du ska sluta dricka kaffe på morgonen?

Självklart inte! Morgonkaffet är för många den bästa stunden på dagen. Men drick kaffe när koffeinet ger bäst effekt.

 

Så när ska du egentligen dricka kaffe?

Drick din första kopp kaffe på jobbet. Vid det laget har din kortisolnivå gått ned och tiden är perfekt för att dricka kaffet du längtat efter sedan du vaknade. Dessutom tycker vi att kaffe smakar extra gott på kontoret!

 

Kaffe – en dryck med många positiva hälsoeffekter 

Det finns även fler goda anledningar att starta dagen med en kopp kaffe. Faktum är nämligen att denna välsmakande dryck har många positiva hälsoeffekter. Som exempel gör det att du får i dig många viktiga antioxidanter samt minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

För att få ännu fler exempel rekommenderar vi dig att läsa vår tidigare artikel där vi listar 9 positiva hälsoeffekter av kaffe.