Varma kaffedrinkar för kyliga dagar

Kyliga dagar är som gjorda för varma kaffedrinkar. I denna artikel tänkte vi därför dela med oss av femton härliga kaffedrinkar som garanterat kommer att hålla dig varm under hösten, vintern och våren!

 

Recept på 15 varma kaffedrinkar

När temperaturen sjunker utomhus kan det vara skönt att värma sig med en varm kaffedrink. De kan dessutom förgylla allt från en enkel afterwork till en lyxigare julfest. Vi har valt ut femton välsmakande drinkar som du enkelt kan tillreda under de mörka och kalla månaderna:

 

Café au cacao

Café au cacao är en välsmakande drink som dessutom är väldigt enkel att tillaga. Det enda som du behöver är mjölk, kakaolikör, espresso eller starkt kaffe, samt kakao till garnering.

 

Börja med koka upp 1 dl mjölk i en kastrull. Tänk på att vispa mjölken under tiden. Häll därefter i 2 cl kakaolikör och 1 dubbel espresso (eller starkt kaffe) i ett värmetåligt glas. Toppa sedan upp med den varma vispade mjölken och garnera med kakao på toppen.

 

För festligare tillställningar går det också utmärkt att tillsätta konjak i din Café au cacao.

 

Irish coffee

Det går såklart inte att prata om varma kaffedrinkar utan att nämna Irish coffee. En riktig klassiker som görs på whiskey (valfritt), farinsocker, bryggkaffe och vispad grädde. Häll upp 4 cl whiskey, om du väljer att använda det, och 2 tsk farinsocker i ett högt glas. Fyll sedan glaset med bryggkaffe och avsluta med en krona av vispad grädde.

 

Irish Coffee med smak av blåbär

Om du vill liva upp den annars så traditionella Irish Coffeen, kan du med fördel byta ut whiskeyn mot blåbärslikör och cognac. Resultatet blir en annorlunda men välsmakande drink som värmer skönt under de kallare månaderna.

 

Kaffe Karlsson  

Kaffe Karlsson är en svensk variant av den irländska klassikern. Den enda skillnaden är egentligen att man i en Kaffe Karlsson byter ut whiskeyn mot likörerna Baileys och Cointreau. Enkelt och gott!

 

Choklad och apelsinkaffe

Denna värmande kaffedrink för tack vare sina apelsintoner tankarna till julafton. Börja med att riva i lite apelsinskal och choklad i ett värmetåligt glas. Tillsätt därefter starkt bryggkaffe och toppa med vispgrädde. Garnera med rivet apelsinskal och choklad.

 

Amerikansk caffé latte

Amerikansk caffé latte kräver endast tre ingredienser – espresso (eller starkt bryggkaffe), kardumma och skummad mjölk. Häll enkelt upp espresson eller kaffet i en mugg, tillsätt 1–2 krm kardemumma, rör om och toppa sedan med skummad eller vispad grädde. Om du vill kan du även garnera med lite kardemumma.

 

Amaretto latte

Likt den Amerikanska caffé latten innehåller också Amaretto latten endast tre ingredienser. Istället för kardemumma använder man här Amaretto syrup, vilken skummas eller vispas tillsammans med mjölken.

 

Börja med att skumma eller vispa ihop mjölk och syrup. Fyll sedan ett värmetåligt glas med espresso eller starkt bryggkaffe. Toppa sedan upp med den syrupinfusade mjölken. Svårare än så är det inte!

 

Coffee Vanilla

Denna varma kaffedrink lämpar sig utmärkt för dig som föredrar sötare smaker. Börja med att hälla en dubbel espresso (eller starkt bryggkaffe) i ett högt värmetåligt glas. Tillsätt sedan 1,5 tsk vaniljsyrup och 1 tsk kakao eller O´Boy. Toppa upp med skummad eller vispad mjölk och garnera med kakao och riven choklad.

 

Dublin Ditty

Dublin Ditty är ytterligare en drink som uppskattas av de som gillar sötare smaker. Även här är grunden espresso eller starkt bryggkaffe. Därefter tillsätter du 1 msk vaniljsyrup och 1 msk Irish cream syrup. Toppa sedan upp med skummad eller vispad mjölk.

 

Havanna

Som namnet antyder är denna drink inspirerad av Kuba. Stjärnan i denna varma drink är nämligen romsyrup (eller vanlig rom om du föredrar det). Börja med att hälla upp en dubbel espresso eller starkt bryggkaffe i ett högt värmetåligt glas. Tillsätt därefter 1,5 tsk romsyrup eller 4 cl vanlig rom. Toppa upp med skummad eller vispad mjölk.

 

Mexikanskt kaffe

En varm och fyllig kaffedrink som passar perfekt att njuta av under de kallare månaderna, är mexikanskt kaffe eller Mexican Coffee, som
den också kan kallas. Börja med hälla i Kahlua (valfritt) och råsocker i ett värmetåligt glas.

 

Brygg och tillsätt sedan starkt kaffe så att nästan hela glaset är fyllt. Avsluta med hälla vispad grädde på toppen och garnera sedan med malda eller hela kaffebönor på toppen om du vill.

 

After Eight Coffee

Gillar du att avnjuta en After Eight tillsammans med kaffet? Varför inte ta och slänga ihop en värmande drink med smak av minst istället?

 

Börja med att blanda ihop kakao, mintlikör och whisky (valfritt) i ett värmetåligt glas. Tillsätt sedan espresso eller starkt
bryggkaffe samt varm mjölk. Vill du göra den sötare går det bra att tillsätta rörsocker.

 

Hot Winter

Om du inte kan bestämma dig för varken varm choklad eller kaffe, kanske en Hot Winter känns lockande. Börja med att tillsätta chokladsås
i botten av ett värmetåligt glas. Tillsätt därefter kaffe (vilket också kan blandas med Doleey’s om du vill) och toppa med lättvispad grädde. Garnera med rivet apelsinskal och blockchoklad.

 

Fudge Ripple Mocha

För att tillreda en Fudge Ripple Mocha skummar eller vispar du 1 dl mjölk med 2 msk vaniljsyrup och 1 msk Chocolate Milano syrup. Häll sedan upp en espresso eller starkt bryggkaffe i ett värmetåligt glas och toppa upp med den syrupinfusade mjölken.

 

 Hazelnut Latte

Sist men inte minst skulle vi vilja tipsa om en varm kaffedrink med smak av hasselnötter. Likt ovanstående drink så börjar du med att skumma eller vispa ihop 1 dl mjölk med 2 msk hasselnötssyrup. Häll sedan upp espresso eller starkt bryggkaffe i ett värmetåligt glas och toppa upp med syrupmjölken.

 

Alkoholfria kaffedrinkar

De flesta kaffedrinkar går att göra alkoholfria versioner av med lite justeringar. Det finns idag många bra alkoholfria alternativ till rom och annan alkohol, och för likörer kan ni byta till kaffesirap eller smakessens (exempelvis mandelarom).