Fikapaus gör dig effektiv på jobbet

Hur fikar du på jobbet? Är du kollegan som är först på plats i fikarummet eller är du den som sätter dig själv med en kopp kaffe framför datorn? Kanske tycker du att det fikas för mycket på jobbet?

 

Oavsett vilken typ du är så visar dansk och amerikansk forskning att en utbredd pauskultur på arbetsplatsen är bra både för din hälsa och för dina arbetsresultat.

Samtidigt konstaterar den danska forskaren Helge Hvid att vi har blivit sämre på att ta gemensamma raster på jobbet.

– Många arbetsplatser har en förvånansvärt dålig pauskultur och många anställda upplever att de har det så stressigt att de inte har tid att ta rast. Men vi har inte tid att låta bli, säger forskaren Helge Hvid till Berlingske Tidende.

 

Återhämtning gör dig effektiv

I Sverige kallar vi ofta vår kafferast för fikapaus och på många arbetsplatser runt om i landet är det en självklarhet att man fikar minst två gånger om dagen. Runt 09:30 och 14:30 stannar arbetsplatsen upp och vi fikar tillsammans.

 

När vi pausar tillsammans stärks den sociala och kulturella miljön. Vi lär av varandra och får ökad förståelse för varandras yrkesroller på ett informellt sätt som ger energi och arbetsglädje menar forskarna.

 

I dag vet vi att återhämtning är viktigt för att vi ska må bra. Men det handlar inte bara om återhämtning efter jobbet i form av fritidsaktiviteter och sömn. Det har visat sig vara nyttigt även med små pauser under arbetsdagen.

Det kan vara allt ifrån att kolla på Facebook till att titta ut genom fönstret. Det viktigaste är att du gör vad du vill på dina pauser, menar forskarna.  

Gemenskap viktigt för välmående

Men för dig som gillar att ta egna pauser – tänk på att en bra gemenskap på arbetsplatsen ofta är synonymt med välmående. I fikarummet stärks den sociala och kulturella miljön på arbetsplatsen vilket i sin tur leder till större arbetsglädje och mer energi. Av den anledningen kan en kaffepaus i fikarummet mellan varven vara en bra idé.

 

Samtidigt är det viktigt att fikarasten är frivillig. Men om någon av dina kollegor aldrig är med i fikarummet bör du kanske kolla av läget och följa upp huruvida han eller hon trivs på jobbet.

 

Förmiddagsfika gör att du orkar längre

Vi spenderar cirka 1 800 timmar om året på arbetsplatsen och för många av oss är en eftermiddagsfika eller halvtrefika ett måste i slutet av arbetsdagen. Men forskning visar att det är bra att även ta en paus under förmiddagen. De som gör det orkar längre och blir inte lika trötta under eftermiddagen.

 

Det finns även fördelar med att ha något att se fram emot under veckan – till exempel en lyxigare fredagsfika. Att ha något att se fram emot har visat sig ha en positiv betydelse för hur vi uppfattar vårt arbete. Regelbundna pauser får dig alltså att prestera bra i jobbet och är viktigt för att koppla bort tankar och press och samtidigt fylla på med ny energi.

 

Men är det dåligt att snacka jobb under fikat?

Man brukar säga att fikarummet ska vara fritt från jobbsnack och visst, det är en bra tumregel. Men om ni skulle snacka jobb under fikapausen, så brukar det samtalet vara mer informellt och det finns möjlighet att ni hittar nya angreppssätt och idéer. Kanske är det precis det som behövs för att ni ska komma vidare?

 

Så se till att pausa tillsammans med kollegorna med jämna mellanrum, lär känna varandra, dela med dig av dina kunskaper och må bättre på jobbet!

 

Kanske är det dags för en fika nu?

 

3 oskrivna regler på fikarasten

  • Typiska tider för fika på jobbet brukar vara runt 09:30 och 14:30.
  • Att prata politik, religion eller jobb brukar generellt sätt vara tabubelagt. Däremot går det utmärkt att prata om sport, väder och familj.
  • Kom ihåg att inte fatta några stora beslut under fikarasten. Det är viktigt att alla vet när och var besluten på er arbetsplats fattas.