Därför bör du välja miljömärkt och etiskt kaffe

Det finns många goda anledningar till varför du bör välja ett miljömärkt och etiskt kaffe. I denna artikel tänkte vi därför berätta mer om dessa samt hur vi på Beans in Cup arbetar med kaffelösningar som kretsar kring miljö och hållbarhet.

 

Miljömärkt och etiskt kaffe - ett hållbart val

Som nämnts inledningsvis finns det många goda skäl till varför du bör välja ett kaffe som är certifierat. För att du ska få en ännu bättre förståelse för dessa, tänkte vi först och främsta titta närmare på hur kaffe faktiskt påverkar miljön. Något som kräver att man kollar på hela handelskedjan – från jord till bord.

 

I vår tidigare artikel ”Hur påverkar kaffe miljön” har vi tagit en närmare titt på kaffe och dess handelskedja för att ta reda på hur detta livsmedel påverkar miljön. Nedan hittar du några av de fakta som återfinns i vår kartläggning:

 

  • Kaffe är ett av världens mest besprutade livsmedel. Uppskattningsvis 70 procent av de konventionella odlingarna använder mycket giftiga bekämpningsmedel.

 

  • De starka bekämpningsmedel som används är direkt skadliga för människor och djur.

 

  • Bekämpningsmedel som Parakvat, Endosulfan och Lindan samlas i jorden där de bryts ner väldigt långsamt samtidigt som de har en negativ inverkan.

 

Genom att istället välja ett kaffe som är både miljömärkt och etiskt kan du göra ett mer hållbart som gynnar såväl miljö som människor. Certifierade produkter har nämligen framställts med hänsyn till god djuromsorg, socialt ansvar och ett hållbart klimat. På majoriteten av de miljömärkta produkterna har inga kemiska bekämpningsmedel använts.

 

Resultatet är en välsmakande produkt som inte har påverkat det lokala växt- eller djurlivet på ett negativt sätt. Även medarbetarna på odlingarna har sluppit fara illa i och med att de inte behövt andas in och hantera giftiga bekämpningsmedel.

 

För att lära dig ännu mer om vikten av att välja ett certifierat kaffe som tar hänsyn till både miljö och människor, kan du med fördel kika in våra tidigare artiklar:

 

Vårt gedigna hållbarhetsarbete

För oss på Beans in Cup är miljö och hållbarhet mycket viktigt. Det är någonting som genomsyrar hela vår verksamhet. Som en del av vårt gedigna hållbarhetsarbete tillhandahåller vi endast kaffe som är miljö- och etiskt märkta enligt oberoende parter som:

  • Rainforest Alliance
  • KRAV
  • EU-ekologiskt
  • UTZ
  • Fairtrade

 

Men vi nöjer oss inte där. Alla våra transporter sker med miljösmarta bilar parallellt som vi klimatkompenserar för alla utsläpp som vi inte lyckats eliminera. Vi är också mycket glada över att vara ISO 14001 certifierade samt en av få företag att erbjuda en Svanenmärkt kaffetjänst på jobbet.

 

Som om detta inte vore nog drivs alla våra kunders kaffemaskiner med förnybar el och vi kan även erbjuda Gröna maskiner -  rekonditionerade maskiner som är fördelaktiga ur en mängd olika perspektiv, inte minst hållbarhetsperspektivet.