Knepen för att få ett bra kontorskaffe

Att få avnjuta ett bra kontorskaffe bör inte vara någon konstighet. Trots detta är det nog ingenstans som vi svenskar klagar så mycket på kaffet som på jobbet. I denna artikel tänkte vi därför dela med oss av våra bästa tips för att välja ett kaffe som både smakar och gör gott!

 

Tre tips för att få ett bättre kaffe på jobbet

Sverige tillhör ett av världens mest kaffekonsumerande länder. Per capita dricker vi hela 8,2 kilo kaffe per år, varav en stor del förtärs på jobbet. Det är nämligen på arbetsplatsen som många spenderar majoriteten av sin tid. Dessvärre är det också där som man tycks klaga som mest på kaffet. Och så ska det såklart inte behöva vara!

 

Nedan tänkte vi därför dela med oss av en handfull tips på hur du påbörjar resan mot det bästa tänkbara kontorskaffet:

 

1. Välj kaffemaskin med omsorg

För att kunna avnjuta en god kopp kaffe på jobbet gäller det inte enbart att välja bönor med omsorg. Du måste även se till att välja en högkvalitativ kaffemaskin som klarar av att tillreda den typ av kaffe som du och dina kollegor vill dricka.

 

Fundera därför på om det är traditionellt bryggkaffe, rivig espresso eller också välbalanserade kaffedrycker som lockar mest. Kanske finns det flera olika viljor på arbetsplatsen? Beroende på vad som lockar mest kan en:

 

 

…vara bäst lämpad för er.

 

För att lyckas välja den maskin som är bäst lämpad för dig och dina kollegor rekommenderar vi dig att läsa våra tidigare artiklar ”Så väljer du rätt maskin för ditt företag” samt ”Kaffemaskin på jobbet – test”.

 

2. Bekanta dig med olika kaffesorter

Det är stor skillnad på kaffe och kaffe. För att lyckas få ut det mesta av er kaffeautomat på jobbet gäller det därför att fylla den med en sort som tilltalar just era smaklökar.

 

Varje kaffe har sin egna unika smakprofil som påverkats av samtliga steg i framställningsprocessen, d.v.s. vilken typ av buske eller träd som kaffet härstammar ifrån, när det har skördats och hur det har rostats. Missa inte vår tidigare artikel där vi berättar hur kaffe tillverkas från böna till kopp.

 

Kaffe är en komplex dryck som innehåller mellan 800 och 1000 smakaromer, däribland nougat, svartpeppar, röda vinbär, muskot, mandlar, kakao och honung för att bara nämna några. För att lyckas fylla er kaffemaskin med passande bönor gäller det således att bekanta dig med olika kaffesorter. 

 

3. Välj ett miljö- och rättvisemärkt kaffe

Ett bra kontorskaffe bör inte bara smaka gott. Det bör också göra gott för såväl människor som miljön. Våra konsumtionsvanor har nämligen lett till att kaffe snart riskerar att bli en bristvara. För att förhindra detta gäller det att vi tillsammans tar större hänsyn till kaffets ursprung och väljer produkter som är både miljö- och rättvisemärkt.

 

Genom att välja ett certifierat och ekologiskt kaffe kan du vara säker på att det odlats utan, eller i alla fall med väldigt lite bekämpningsmedel. Något som dels medför mindre gifter i naturen kring plantagerna samt bättre arbetsförhållanden för odlarna, men också en bättre smak.