Därför bör du inte förvara kaffebönor i frysen

Det finns många myter och felaktiga fakta om kaffe som cirkulerar där ute. En av de mest felaktiga saker som vi hört är att man ska förvara sina kaffebönor i frysen. Här berätta vi varför man inte bör göra detta!

Kaffebönor hör inte hemma i frysen

Det finns många anledningar till varför kaffe - vare sig det handlar om hela eller färdigmalda bönor - inte ska förvaras i frysen.

 

För att kunna redogöra för dessa är det fördelaktigt om man är medveten om vilka kaffets värsta fiender är: syre, temperaturförändringar
och ljus.

 

När kaffebönorna rostats har de en hög densitet. Detta gör att deras absorptionsförmåga är väldigt hög. Vid kontakt med syre absorberar därför bönorna stora mängder luft, vilket försämrar dess smak. Lägger du då kaffebönorna i frysen, tillsammans med kött, fisk och andra livsmedel som tenderar att finnas i en frys, finns det en risk att bönorna absorberar smakerna från dessa.

 

Som tidigare nämnts bör kaffet inte heller utsättas för kraftiga temperaturförändringar då det förstör nedbrytningen av kaffets kemiska struktur och bidrar till att det tappar sin ursprungliga smak. Vad tror du då händer om kaffet går från rumstemperatur till minusgrader följt av skållheta temperaturer?

 

Sammanfattningsvis

För att summera det hela bör kaffebönor inte förvaras i frysen eftersom det gör att kaffet tappar sina ursprungliga aromer.

 

Hur ska man förvara sitt kaffe?

För att lära dig mer om hur du förvarar ditt kaffe på bästa sätt, rekommenderar vi dig att spana in vår tidigare artikel ”Kaffeförvaring – 3 tips vid förvaring av kaffe”.