I vilket land dricker man mest kaffe?

I vilket land dricker man mest kaffe?

 

Finland är det land som dricker mest kaffe i världen (så mycket som 12 kilo om året per person), följt av Norge, Island, Danmark, Nederländerna och Sverige. Du hittar en komplett lista över de mest kaffekonsumerande länderna längre ner i denna artikel.

Karta över världens kaffekonsumtion

 

 

Statistiken kommer från World resources Institute (WRI).

 

Vilka dricker mest kaffe i världen?

  1. Finland – 12 kilo (om året per capita)
  2. Norge – 9,9 kilo
  3. Island – 9 kilo
  4. Danmark – 8,7 kilo
  5. Nederländerna – 8,4 kilo
  6. Sverige – 8,2 kilo
  7. Schweiz – 7,9 kilo
  8. Belgien 6,8 kilo
  9. Luxemburg – 6,5 kilo
  10. Kanada – 6,2 kilo

 

Många tror att svenskarnas kaffekonsumtion är högst i hela världen. Även utomlands talas det en hel del om vårt eviga kaffedrickande – inte minst efter Stieg Larssons bästsäljande Milleniumtrilogi där väldigt mycket cirkulerar kring kaffe och kaféer.

 

Men på senare år har vi blivit omsprungna av våra nordiska grannar som Finland, Norge, Island och Danmark. Till och med Nederländerna hamnar före oss på listan.

 

Allt fler dricker kaffe i världen

Tedrickande länder som England och Kina hamnar ännu längre ner på listan, och kvalar inte ens in på top 20. Men mycket håller på att förändras – en ny generation kineser verkar ha tagit till sig kaffe – på fyra år har konsumtionen så mycket som tredubblats.

 

Fortsätter det så här – med både klimatförändringar och ökad efterfrågan – kan kaffe bli en bristvara i framtiden. Därför läggs mycket resurser på att ta fram mer motståndskraftiga kaffebuskar, som går att odla till exempel i Kina.

Läs mer om kaffe, koffein och vad som faktiskt händer i kroppen.