Kaffets ursprung – viktigare än någonsin tidigare

Aldrig tidigare har det konsumerats lika mycket kaffe som nu. Uppskattningsvis dricks det varje dag 20 miljarder koppar kaffe, vilket gör det till världens mest konsumerade dryck, näst efter vatten. Samtidigt blir däremot kaffets ursprung allt viktigare för att säkerställa att det både smakar, gör gott och fortsätter att finnas i framtiden!

 

Kaffe riskerar att bli en bristvara

Tro det eller ej, men kaffe riskerar snart att bli en bristvara om vi inte börjar att ta större hänsyn till dess ursprung. Redan för fyra år sedan utfärdade kafferosteriet Zoégas en varning om att den globala uppvärmningen och tillhörande klimatförändringar riskerade att leda till en märkbart förminskad tillgång på kaffe, redan om ett år. I samband med detta passade man även på att belysa den bristande kunskapsnivån kring hållbar odling som en bidragande faktor till problemet.

 

Ett uttalande som, enligt oss, fick många positiva följder. Allt fler rosterier och andra aktörer inom kaffe-branschen började nämligen uppmärksamma de utmaningar som både branschen och hela kaffets existens står inför.

 

Förutom de tidigare nämnda klimatförändringarna uttrycker många aktörer alarmerande problem som rör kaffeplantagerna och kommande generationer av bönder – deras minskade lönsamhet. Om vi vill säkerställa att kaffe inte blir en bristvara inom en snar framtid gäller det att vi tar större hänsyn till dess ursprung och väljer ett kaffe som är både miljö- och rättvisemärkt.

 

Global uppvärmning – ett hot mot kaffet

Den globala uppvärmningen påverkar oss alla på ett eller annat sätt. Bland mycket annat har det varmare klimatet inneburit stora påfrestningar för kaffebuskarna, vilket i sin tur har medfört att de har börjat producera allt färre bönor. Något som skapar stora problem eftersom konsumtionen av kaffe fortsätter att öka för varje år som går.

 

För att försöka få bukt med detta problem har man vänt sig till forskningen. Man har påbörjat, och delvis lyckats, att ta fram en klimattålig kaffebuske som inte påverkas lika mycket av den globala uppvärmningen samtidigt som den sägs kunna generera mer än dubbelt så mycket bönor.

 

En annan framgångsfaktor för att öka produktionen av kaffebönor, inte minst av sorten Arabica, hittar vi i Kina. Där har man på senaste år ökat plantering av buskar och antalet odlingar, vilket gör att man redan nu är på god väg att bli en betydande kaffemarknad. Något som självfallet minskar risken att kaffe ska bli en bristvara. Trots det ska vi inte underminera de utmaningar som rör kaffeplantagen och kommande generationen av bönder…

 

Kaffeböndernas minskade lönsamhet

Som tidigare nämnts är däremot inte den globala uppvärmningen det enda hotet mot kaffets existens. Än större är nämligen utmaningarna som rör kaffeplantagerna och kommande generationer av bönder, vars lönsamhet är så pass dålig att de riskerar att övergå till att odla andra grödor. Något som många bönder redan har börjat att göra i flertalet länder som hör till de främsta kaffeproducenterna.

 

På samma sätt som det aldrig har konsumerats lika mycket kaffe som nu, har denna ädla dryck nämligen aldrig handlats till ett så lågt pris som nu. Något som till stor del beror på oss konsumenter i väst, vilka alltid vill få tag på det allra billigaste kaffet. Och visst har vi lyckats i det avseendet.

 

Som exempel kostar idag vatten på flaska cirka 24 kronor per liter i dagligvaruhandeln. Jämför detta med kaffe som går att köpa på samma ställe. Oftast till ett kanonpris om 99 kronor för fem förpackningar á 450 gram. Med andra ord 2,25 kilo kaffe som resulterar i 37 liter färdigbryggd dryck. Något som innebär att vi får ett literpris om 2,65 kronor.

 

Om vi vill vara säkra på att kunna njuta av kaffe även i framtiden, måste vi dels vara redo att betala mer för denna ädla dryck, men också ta större hänsyn till dess ursprung. Något som vi kan göra genom att välja ett kaffe som är både miljö- och rättvisemärkt.