Våra bästa tips till dig som ska mala kaffebönor

Genom att mala kaffet själv får du möjlighet att utforska och laborera med smakerna i allt högre grad, samtidigt som du kan försäkra dig om att kaffet alltid är färskt. Men vad ska man egentligen tänka på när man ska mala sina egna kaffebönor? Här delar vi med oss av våra bästa tips och råd.

Varför ska man mala sitt eget kaffe?

Det finns många goda anledningar till varför man bör köpa hela bönor och mala dem själv, istället för att köpa färdigmalet kaffe. Dels kan du försäkra dig om att kaffet är färskt och ger ifrån sig maximalt med smakaromer, parallellt som du har möjlighet att experimentera med olika malningsgrader, vilket påverkar den slutgiltiga smaken.

 

5 tips när du ska mala kaffebönor själv

Som vi varit inne på inledningsvis finns det många fördelar med att mala sitt egna kaffe. För att man ska få ett tillfredsställande resultat finns det en hel del saker som är viktiga att tänka på. Nedanför har vi därför samlat våra bästa tips och råd till dig som ska mala dina egna bönor:

 

1. Välj bönor av rätt kvalitet

Det allra första du måste göra är att inhandla kaffebönor. Förutom att välja bönor med en rostningsgrad som faller dig i smaken, rekommenderar vi dig att välja ett miljömärkt och etiskt kaffe.

 

Mer information om varför detta är så pass viktigt hittar du i våra tidigare artikel:

 

Har du svårt att navigera mellan de olika alternativen rekommenderar vi dig även att spana in vår tidigare artikel där vi delar med oss av fem tips för att hitta de bästa kaffebönorna.

 

2. Införskaffa en kaffekvarn

Nästa steg är att införskaffa en bra kaffekvarn, om du inte redan har en sådan. Oavsett om du föredrar en manuell eller elektrisk kvarn rekommenderar vi dig att satsa på en av lite bättre kvalitet. På så sätt kan du försäkra dig om att få ett jämnt och tillfredsställande resultat, varje gång!

 

Mer specifikt rekommenderar vi dig att välja en kaffekvarn som är utrustad med platta, alternativt koniska, malskivor istället för knivar.
Dessa malskivor medför nämligen att bönorna får en jämn och fin malning, vilket sedermera resulterar i ett godare kaffe vid bryggning.

 

Det bör även tilläggas att kaffekvarnar av bättre kvalitet inte behöver kosta en förmögenhet. Vanligtvis går det att få tag i en högkvalitativ
kvarn med bra malskivor för drygt en tusenlapp.

 

3. Dosera rätt

Hur mycket kaffe du ska mala beror till stor del på vilken bryggteknik du ska använda. De allra flesta brukar kunna enas om att den optimala doseringen är 6–8 gram malet kaffe per deciliter vatten.

 

4. Välj rätt malningsgrad

Likt doseringen styrs malningsgraden av bryggtekniken. För att underlätta för dig har vi därför sammanställt en komplett guide där vi redogör för hur du väljer rätt malningsgrad på kaffet.

 

5. Experimentera och prova dig fram

Sist men inte minst rekommenderar vi dig att experimentera och prova dig fram mellan olika bönor, bryggtekniker och malningsgrader. Små justeringar gör stora skillnader för smakerna!