Hotet mot svenskarnas favoritdryck har blivit alltmer påtagligt i takt med att den globala efterfrågan förväntas fördubblas till 2050. Samtidigt förutspås hälften av den odlingsbara marken att bli obrukbar inom samma tidsperiod. Detta kan låta avlägset – men denna oroande utveckling är redan uppenbar för kaffeodlarna och dess påverkan är påtaglig redan idag.
Sverige ligger på sjätteplats i världen när det gäller kaffekonsumtion per person med ett genomsnitt på cirka 3 koppar per dag. År 2022 såldes det cirka 77 miljoner kilo kaffe i Sverige.
För att säkra kaffets framtid krävs en övergång till en mer hållbar kaffeodling, detta i sin tur förutsätter att odlarna får en betalning som är tillräcklig för att leva på. Tyvärr har försäljningen av Fairtrade-märkt och ekologiskt odlat kaffe som säljs i Sverige stagnerat, under 2022 har andelen sjunkit.
Konsumentmakten är den starkaste påverkan som var och en av oss idag utgör på kort och lång sikt. Genom våra handlingar påverkar vi utbyte och efterfrågan i våra butiker mer än vi anar.
Vad krävs för att kunna odla kaffe år 2050?
- Kunskap om klimatanpassning.
- Högre pris på kaffet.
- Att nästa generation vill ta över.
- Billigare insatsvaror.
- Att kunna sälja kaffet som Fairtrade*.
- Att det blir lättare att få tag på arbetskraft.
- Mer långsiktiga kontrakt.
*Om efterfrågan på Fairtrade inte är tillräckligt behöver Fairtrade-certifierade odlare sälja resterande kaffe som konventionellt utan alla ekonomiska fördelar som Fairtrade innebär.
Genom att välja Fairtrade bidrar du till en schysstare världshandel. Fairtrade betyder en tryggare familjeekonomi, bättre arbetsvillkor och mer hållbara jordbruksmetoder
- Fairtrades rapport "Blir det någon påtår 2050?"