9 olika bryggmetoder för kaffe

När det kommer till kaffebryggning förs de flestas tankar till traditionella maskiner eller kokare som återfinns både i hem och hos företag. Det finns däremot en hel uppsjö av olika bryggmetoder som sträcker sig bortom klassiska kaffemaskiner och -kokare. I denna artikel tänkte vi därför lista nio olika bryggtekniker som kan användas för att tillaga förstklassigt kaffe.

 

Olika bryggtekniker för ditt kaffe

Som tidigare nämnts finns det många olika sätt att brygga kaffe. Nedan har vi samlat några av dessa metoder:

 

1. Aeropress

Aeropress är en bryggmetod som ökat kraftigt i popularitet under de senaste åren. Kanske för att den introducerades så sent som 2004 och inte fick sitt första stora genombrott förens knappa tio år sedan.

 

En Aeropress består av två stycken avlånga cylindrar, i vilka kaffet och vattnet blandas. Den översta cylindern fungerar som en press och är därför försedd med en robust gummipuck, medan den andra cylindern är försedd med en filterbehållare.

 

Genom att pressa ner den översta cylindern filtreras kaffet och sumpen stannar längst ner i filterhållaren. Ut ur den enkla apparaten kommer ett utsökt kaffe. Perfekt om man är på språng eller också vill brygga en mindre mängd kaffe.

 

2. Chemex

Även Chemex är en bryggmetod som ökat i popularitet under de senaste åren. Denna metod är däremot inte lika ny som Aeropressen, utan har funnits sedan 40-talet då den uppfanns av tysken Peter Schlumbohm.

 

Chemexbryggaren består av en vacker glaskanna vars utformning för tankarna till ett timglas tack vare dess smala midja och konformade topp och botten. Att brygga med denna metod är enkelt – placera enkelt ett filter i kannans övre kon, fyll det med kaffe och häll sedan över kokande vatten. Svårare än så är det inte!

 

3. Hario V60

Ytterligare en nymodighet inom kaffevärlden är den så kallade Hario V60. En metod som fungerar på exakt samma sätt som den tidigare nämnda Chemex. Det enda som egentligen skiljer dem åt är att Hario består av en konformad tratt som förses med ett filter och kaffe, innan den placeras över en kaffekopp eller -kanna.

 

4. Franskpress

Franskpress, presskanna, kaffepress eller pressokanna? Kärt barn har många namn. Den karaktäristiska franskpressen uppfanns och patenterades under 1850-talet av två fransmän vid namn Delforge och Mayer.

 

Metoden har sedan länge använts i Sverige och går till på så sätt att man låter vatten och kaffe blandas med varandra i en glaskanna. Något som sker under ett par minuter. Därefter placeras ett lock med ett inbyggt filter på kannan. Det inbyggda metallfiltret pressas sedan sakta ner mot botten. Kvar blir några utsökta koppar kaffe.

 

5. Vakuumbryggare

En metod som däremot inte är lika vanligt förekommande som ovanstående, är den klassiska vakuumbryggaren, även känd som Don Pedro. Den uppfanns och patenterades på 1840-talet av fransyskan Marie Fanny Amlene Massor. Vakuumbryggaren introducerades sedermera i slutet av 1950-talet på den svenska marknaden.

 

Vakuumbryggaren består av två stycken separata glaskärl, vilka är sammankopplade via ett rör som också är försett med filter. Vatten fylls i det nedre kärlet och kaffe i det övre. Det nedersta kärlet värms sedan upp underifrån, vilket får vattnet att pressas till den övre behållaren. Väl där blandas vattnet och det malda kaffet innan den färdigbryggda drycken sipprar ner till den nedersta behållaren igen.

 

6. Kokkaffe

Kokkaffe tillreds vanligtvis ute i naturen över en öppen eld,  med hjälp av en kastrull eller kaffepanna. Allra helst det sistnämnda
alternativet.

 

7. Kapselmaskin

Under de senaste åren har s.k. kapselmaskiner blivit ett allt populärare val bland kaffesugna konsumenter. Precis som namnet antyder
förpackas kaffet i små kapslar, vilka placeras i maskinen och sedan tillreder en välsmakande kopp kaffe med ett enkelt knapptryck.

 

8. Kaffemaskin

Så till den kanske vanligaste förekommande bryggmetoden för kaffe idag – kaffemaskinen. Numera finns det en hel uppsjö av högkvalitativa maskiner som både maler bönor och brygger en utmärkt kopp kaffe med ett enda knapptryck!

 

Välj mellan små eller stora maskiner som lämpar sig utmärkt på större arbetsplatser där det oftast finns ett behov av att kunna brygga
stora mängder kaffe snabbt.

 

9. Kaffebryggare

Även kaffebryggaren tillhör en av dagens mest vanliga bryggmetod. På många sätt påminner den om Chemex och V60, med enda skillnaden att du slipper många av de manuella momenten. Dessa finns såklart i en mängd olika storlekar, vilket gör att de passar i såväl hemmet som på arbetsplatsen.