Olika typer av kaffemaskiner och dess egenskaper

Det finns en rad olika kaffemaskiner på marknaden. Allt ifrån perkolatorer till mer avancerade maskiner med flera dryckesalternativ. I denna artikel tänkte vi berätta mer om både vanliga och ovanliga kaffemaskiner.

Lista på olika typer av kaffemaskiner

Som nämnts inledningsvis finns det idag en mängd olika alternativ på marknaden. Nedanför listar vi några av de dem, samtidigt som vi berättar mer om hur de fungerar och i vilka situationer de kan komma väl till pass:

 

1. Elbryggare

Den klassiska elbryggaren är svenskarnas favorit i hemmet. Mycket tack vare att det går snabbt och enkelt att tillreda kaffe, både i små och stora mängder, parallellt som det ger en god smak.

 

Dessa bryggare finns numera i oändliga upplagor med olika utföranden och designer, men de består vanligtvis av en kanna, en värmeplatta, en vatten- och filterbehållare.

 

2. Perkolator

Innan elbryggarna äntrade hemmen så var perkolatorn ett självklart val hos många, om än den används flitigt även idag. Dessa maskiner består av en stor kanna, i vilken vattnet värms upp och passerar genom att kaffefilter flera gånger.

 

En stor fördel med perkolatorerna är att de oftast rymmer väldigt stora mängder vatten, vilket lämpar sig utmärkt när du vill bjuda många gäster på kaffe.

 

3. Mokabryggare

Mokabryggare är inte särskilt vanliga i Sverige. De är däremot ett förstahandsval i länder som Spanien och Italien. Dessa bryggare har ett karaktäristiskt utseende och består av en tvådelad metallkanna.

 

I kanans nedre del fyller man vatten och i mitten placeras det malda kaffet i ett filter. Kannan ställs sedan direkt på spisplattan. I samband med uppvärmningen stiger vattnet till den övre delen där den passerar kaffefiltret på vägen.

 

I och med att denna process är något mer komplicerad än andra, lämpar den sig bäst vid tillfällen där du vill skämma bort dig själv.

 

4. Espressomaskin

Espressomaskiner är idag ett vanligt inslag i såväl hem som på arbetsplatser. Dessa helautomatiska maskiner kan med en enkel knapptryckning tillaga en perfekt kopp espresso genom att mala bönorna, portionera och packa kaffet samt tillreda det i en perfekt temperatur.

 

Espressomaskiner är ett självklart val i hem eller på arbetsplatser där man uppskattar starkt kaffe.

 

5. Kaffemaskiner med flera drycker

Professionella kaffemaskiner med flera drycker är vanligt förekommande på arbetsplatser. Mycket tack vare att de med ett enda knapptryck kan tillreda ett stort antal drycker, däribland traditionellt bryggkaffe, cappucino, café latte, macchiato, espresso samt varm choklad och tevatten.

 

Kaffemaskiner är ett självklart val på arbetsplatser där det finns många olika paletter att tilltala.

 

Vill du lära dig mer om olika typer av kaffemaskiner?

Då rekommenderar vi dig att spana in våra köpguider följande maskiner: