Hur tillverkas kaffe? Häng med från böna till kopp

Kaffe är en av världens mest konsumerade dryck. Men hur går det egentligen från att vara en stenfrukt till den härliga svarta dryck som så småningom hamnar i vår kopp? I denna artikel berättar vi hur kaffe tillverkas – från frö till kopp.

 

Det hela börjar med en kaffebuske…

Tro det eller ej men kaffe är ett växtsläkte som består av cirka 100 olika träd och buskar. De träd och buskar som ingår i släktet trivs bäst i vilda tropiska klimat som återfinns i bl.a. Brasilien, Colombia och andra länder i syd- och Latinamerika, respektive Vietnam och Afrika m.fl.

 

Olika växter har olika egenskaper. En del blir upp till tio meter höga och påminner om träd medan andra liknar buskar. Trots detta brukar man vanligtvis referera till växterna som kaffebuskar. Generellt sett genererar buskarna en skörd om året och klarar av att producera bär i cirka 20 år. Mest bär tenderar dem däremot att ge vid 8 års ålder.

 

Skördetiden inträffar när bären, de så kallade kaffebären, som växer på träden har mognat. Mogna kaffebär känns igen på dess illröda färg. De plockas då för hand av skickliga jordbrukare som odlar kaffet. Något som innebär att processen är både tidskrävande och mödosam.

 

Därefter behandlas de nyplockade bären

När bären har skördats är det dags att behandla dem för att kunna extrahera kaffebönan. Något som kan ske på två olika vis; den torra eller våta metoden. Den förstnämnda metoden går till på så sätt att man låter bären ligga ute och torka i solen i cirka en vecka. Skalet som skyddar bönorna kan då enkelt tas bort.

 

Den våta behandlingsmetoden går istället till på så sätt att en maskin tvättar bort bärets skinn och fruktkött inom ett dygn efter att den plockats. Därefter får bönorna torka innan de skickas iväg till rostning. Något som antingen kan ske naturligt i solen eller också maskinellt.

 

Kaffebönorna skickas iväg till rostning

När kaffebönorna separerats från det ursprungliga bäret skickas de iväg till rostning. En process som syftar till att frambringa de karaktäristiska smakerna och aromerna som vi är bekanta med.

 

I vissa fall använder man däremot inte samma typer av bönor, utan istället en blandning innehållandes bönor med olika egenskaper. Bönor med milda smaker kan exempelvis användas som bas för att sedan kompletteras med mer fylliga och aromatiska sorter. Om så är fallet sker detta innan rostningen.

 

Rostningen sker i en speciell rostningsmaskin, vilken skulle kunna liknas med en stor ugn. Beroende på vilken typ av styrka och karaktär som önskas från bönorna, använder man sig av olika rostningstemperaturer och -tider. I rostningsmaskinen kan bönorna utsättas för temperaturer på upp till 550 grader och ligga i allt ifrån 5–14+ minuter. 

 

Ljusrostat kaffe befinner sig vanligtvis i rostningsmaskinen mellan 5-8 minuter. Den mellanrostade varianten kan ligga i upp till 14 minuter, medan mörkrost ligger i lite längre än så.

 

Det är alltså i detta skede som kaffet går från att vara en liten gråaktig böna till att istället bli en brun och väldoftande böna som är något större än tidigare. Den typ av böna som du känner igen ifall du använder dig av kaffemaskin med hela bönor. Ska bönorna inte säljas hela skickas de istället vidare för att malas och paketeras till förpackningar som du hittar i matvarubutiken.