Fika Fairtrade för odlarna och klimatet

Mellan den 9-15 maj deltar Beans in Cup i Fairtrade Challange, i år med fokus på odlarna och klimatet. Att fika Fairtrade är ett enkelt sätt att bidra till att odlare får schyssta villkor och bättre möjligheter att tackla klimatutmaningarna. Ju fler vi blir som fikar Fairtrade desto större skillnad gör vi för de människor som odlar råvarorna till vårt fika.

 

 

Tänk dig en måndagsmorgon utan kaffe. Ett förskolemellis utan bananer. Fika utan chokladbollar eller kladdkaka. Många av våra mest populära fikaingredienser påverkas av klimatförändringarna. Grödor som kaffe, bananer och kakao odlas ofta i områden som påverkas av extrema väderförhållanden som torka, översvämningar och cykloner. Klimatkrisen påverkar alla, men odlarna är bland de mest utsatta. Deras försörjning hänger på hur vi klarar av att möta klimatförändringarna.

 

För många av oss känns kanske en måndagsmorgon utan kaffe som omöjlig att genomlida. Men vi skulle överleva. För de som odlar den mat som världen behöver är klimatförändringarna ett verkligt hot.

 

Genom att välja Fairtrade stöttar du odlarna i att tackla klimatutmaningarna. Ditt fikaval kan ge dem förutsättningar att plantera träd som skyddar mot solen, införa droppbevattning som sparar på värdefulla resurser eller odla nya grödor som mättar fler magar. Dessutom får odlarna mer betalt om de ställer om till ekologiskt jordbruk.

 

Genom att välja ett Fairtrade-märkt kaffe kan du vara säker på att:

 

  • - Odlare och deras anställda ges bättre ekonomiska villkor
  • - Det delas ut premier som stödjer samhällsutvecklingen
  • - Barnarbete och diskriminering motverkas
  • - Demokratin och organisationsrätten främjas
  • - Ekologisk produktion främjas

 

 

Häng med oss och fika Fairtrade – för odlarnas och klimatets skull!

 

 

Läs mer om Fairtrade Challange och hur du anordnar en fika här

 

 

Läs mer om våra certifieringar här