Hållbarhet

En kopp kaffe från våra maskiner ska inte bara smaka gott, den ska också bidra till en positiv utveckling för både människor och miljö

Världen förändras inte på en kafferast

Beans in Cup strävar efter att kunna erbjuda det godaste kaffet på jobbet med minsta möjliga klimatpåverkan. Kaffet ska både smaka gott och produceras och levereras på ett hållbart sätt. Våra kaffemaskiner och fordon står för en stor del av vår klimatpåverkan. Samtidigt är våra kaffemaskiner och transporter en viktig del av vår förmåga att ge våra kunder gott kaffe på jobbet. Vår lösning är därför att köpa in så miljösmarta bilar som möjligt och att erbjuda våra kunder förnybar el i sina kaffemaskiner. För alla växthusgasutsläpp vi inte lyckas eliminera, väljer vi att klimatkompensera våra utsläpp.

Förnybar el i våra kunders kaffemaskiner

Förnybar el i våra kunders kaffemaskiner

Ett steg för att minska vår klimatpåverkan är att vi erbjuder förnybar el i alla kunders kaffemaskiner. Det betyder att alla kaffemaskiner du köper från oss drivs av förnybar el, vilket innebär att din elförbrukning inte släpper ut några växthusgasutsläpp. Baserat på elförbrukningen i våra kunders kaffemaskiner säkerställer vi certifiering som garanterar 100 procent förnybar och el märkt med Bra Miljöval till alla kunder. Bra Miljöval-märkningen innebär att det ställs tuffa krav på att elen producerats med hänsyn till människor, djur och natur. Bra Miljöval är idag Sveriges enda miljömärkning på el. Det gör att våra kunder kan brygga sitt kaffe med lägre klimatpåverkan samtidigt som det bidrar till energieffektiviseringar och minskad miljöpåverkan. Här kan du läsa mer om Bra Miljöval hos Naturskyddsföreningen.

Gör ett hållbart val av kaffe

Många av våra kunder efterfrågar produkter som både smakar gott och som bidrar till en minskad miljöpåverkan och bättre villkor för producenterna. Valmöjligheterna inom certifierade produkter ökar snabbt och det finns inte längre någon motsättning mellan gott och certifierat kaffe. Vi gör det lättare för våra kunder att göra hållbara val genom att erbjuda certifierat.

Certifieringar

Vi har ett brett sortiment av miljö- och rättvisemärkta produkter som gör att du som kund kan vara med och påverka. Nedan kan du läsa lite om de olika certifieringar vi erbjuder på våra produkter.

Rainforest Alliance

Rainforest Alliance

Rainforest Alliance är en internationell organisation som arbetar för att bevara den biologiska mångfalden och för att skapa hållbara försörjningsmöjligheter för arbetare och odlare. Rainforest Alliance certifierar odlingar av bland annat kaffe, bananer, kakao och te. Reglerna tas fram i samarbete med SAN, Sustainable Agriculture Network.
UTZ

UTZ

UTZ Certified är en tredjepartscertifiering som står för att produkten har odlats på ett hållbart sätt och att arbetsförhållanden för odlarna förbättras. Certifieringen ska stärka producenternas ställning på marknaden samtidigt som tillverkningen ska ske på ett miljömässigt hållbart sätt. UTZ är den största certifieringen för kaffe, kakao och te i världen.
KRAV

KRAV

KRAV är en miljömärkning som garanterar att produkten är ekologiskt producerad. KRAV står för god djuromsorg, socialt ansvar och ett hållbart klimat. Kemiska bekämpningsmedel, konstgödsel eller genmodifierade organismer (GMO) får inte användas. All KRAV-certifierad verksamhet kontrolleras minst en gång per år.
Fairtrade

Fairtrade

Fairtrade är en oberoende produktmärkning som skapar förutsättningar för odlare och anställda att förbättra sina arbets-och levnadsvillkor. Kriterierna främjar också demokratin, organisationsrätten samt miljöhänsyn i produktionen. Barnarbete och diskriminering motverkas.
EU-ekologiskt

EU-ekologiskt

Ekologiskt EU:s logotyp för ekologisk produktion är obligatorisk på färdigförpackade ekologiska livsmedel. Märkningen är en garanti för att varorna är producerade helt i linje med EU:s förordning för ekologisk produktion. EU- kommissionen är kontrollorgan.

Gott kaffe och rent vatten med Solvatten

När du blir kund hos Beans in Cup kan du vara med och hjälpa oss göra skillnad genom att bidra med en Solvattenväska tillsammans med din kaffelösning.

Gott kaffe och rent vatten med Solvatten

Beans in Cup och SOLVATTEN samarbetar för att ge rent vatten till människor som lever i klimatdrabbade Kenya. Genom projektet i Kenya gör vi skillnad på ett mycket konkret och långsiktigt sätt. En solvattenväska täcker en familjs dagliga vattenbehov och gör enorm nytta för den familj som den hamnar hos. Det sparar både energi, pengar och miljö.

Svanenmärkt kaffetjänst på jobbet

Välj en fikalösning till jobbet som tar ansvar hela vägen.

Svanenmärkt kaffetjänst på jobbet

Beans in Cup är det andra företaget i Sverige som är godkänd för en Svanenmärkt kaffetjänst! Visionen är att kunna erbjuda våra kunder en hållbar kaffetjänst i alla led. En Svanenmärkt kaffetjänst innebär att hela din kaffelösning och produkterna du köper av oss är godkända av Svanen.

92 procent av Beans in Cups kunder anser det är viktigt att deras leverantör har ett ansvarsfullt miljöarbete* *enligt Beans in Cups kundundersökning 2017. I slutet av 2019 kommer vi att göra en ny kundundersökning.

ISO 14001 certifierade

ISO 14001 certifierade

Sedan 2012 är flera av de tidigare dotterbolag inom Beans in Cup certifierade enligt ISO 14001. Under 2017, som den första kaffeleverantören i branschen uppgraderade vi även vårt miljöledningssystem till den senaste versionen ISO14001:2015. Under 2018 har vi inlett processen med att certifiera hela koncernen, med Linköping som första godkända ISO 14001 kontor.

ISO är en internationell standard som visar att Beans in Cup arbetar med miljöfrågor på ett effektivt och strukturerat sätt. För att ett miljöledningssystem ska få ha kvar sin certifiering måste ett antal krav kontinuerligt uppfyllas och granskas av en tredje part minst en gång om året. Det hjälper och inspirerar oss på Beans in Cup att utveckla vårt hållbara engagemang ytterligare.

 

Gröna Maskiner – en rekonditionerad kaffelösning som minskar företagets klimatpåverkan

På Beans in Cup jobbar vi aktivt med hållbarhet och vi har flera olika projekt igång som ska hjälpa till att bidra till ett mera hållbart samhälle. Ett område vi är särskilt stolta över är hur vi arbetar med begagnade maskiner – Gröna maskiner.

Gröna Maskiner – en rekonditionerad kaffelösning som minskar företagets klimatpåverkan

Att köpa en begagnad och rekonditionerad kaffemaskin har en mängd olika fördelar inom en rad olika aspekter. Den vanligaste orsaken är dock fortfarande att kunden vill spara pengar, men vi ser en positiv utveckling där fler och fler kunder väljer mot bakgrund att man till exempel vill minska sin klimatpåverkan. När en begagnad maskin rustas upp byts i princip alla invändiga delar ut, delar som kan ha slitits under åren. Detta medför att maskinen blir som ny, även om själva skalet har några år på nacken. Självklart servar vi dem fortsatt precis som vanligt och kvaliteten på maskinen kan nästan likställas med en ny maskin.

Återanvändandet av kaffemaskiner är en prioriterad hållbarhetsfråga som spelar en central roll i Beans in Cups omställningsarbete mot cirkulär ekonomi, det vill säga ett bättre resursanvändande och en längre livscykel. Extra viktigt är det för oss eftersom elektronik, i vårt fall våra kaffemaskiner, förbrukar mycket stora resurser vid tillverkning. Kontakta oss gärna om du vill ha mera information.

Vill ditt företag göra lite mer och samtidigt dricka gott kaffe på jobbet?