Därför bör du inte förvara bryggt kaffe i kylskåpet

Kaffe är en komplex dryck som kräver mycket uppmärksamhet för att smaka optimalt. En av sakerna som du inte bör göra är att förvara bryggt kaffe i kylskåpet. Här förklarar vi varför du inte bör göra detta samt tipsar om vad du kan göra med det överblivna kaffet i stället.

Förvara bryggt kaffe i kylskåpet – en dålig idé

När man brygger kaffe är det inte ovanligt att man får kvar en hel del i pannan. En del placerar därför kannan i kylskåpet för att ta fram det vid ett senare tillfälle. Och trots att grundtanken bakom initiativet är bra - att man vill minska sitt svinn – så bör man inte förvara bryggt kaffe i kylskåpet. Låt oss reda ut varför.

 

Som nämnts inledningsvis är kaffe en komplex dryck. Den innehåller tusentals smakaromer som kommer till sin rätt när kaffet tillreds på rätt sätt och när det avnjuts direkt. När du då placerar nybryggt kaffe i kylskåpet och tar ut det vid ett senare tillfälle kommer alla de initiala smakaromerna att avta och kvalitén försämras.

 

För att summera det hela bör inte kaffe förvaras i kylskåpet eftersom det helt enkelt försämrar dess smak och kvalité.       

 

Vad kan man göra med kaffet istället?

Som vi har varit inne på tidigare är grundprincipen bakom detta initiativ jättebra. Kaffe är nämligen en riktig miljö- och avloppsbov. Enligt siffror från Naturvårds- och Livsmedelverket häller vi svenskar årligen ut tusentals ton kaffe i avloppet. Vi måste därför alla hjälpas åt att minska detta svinn.

 

Istället för att förvara kaffet i kylskåpet kan du exempelvis göra kaffe-iskuber, slänga ihop en kall kaffedrink eller baka ett saftigt bröd. Du hittar ännu fler tips i vår tidigare artikel med fem saker att göra med överblivet kaffe.