Tips inför kaffets dag - så får du det godaste bryggkaffet!

Peter Jönsson, smakansvarig på Beans in Cup, tipsar om hur du får till bästa smaken på bryggkaffet, både hemma och på jobbet.

Ta hand om din kaffebryggare

Håll utrustningen ren. Skölj av och torka av efter användning, gamla rester sätter mer smak än man tror. Om koppar är dåligt diskat så använder man inte dem. Samma princip bör gälla för dåligt diskade kaffekannor.

 

Avkalka med jämna mellanrum. Om kalk bildas i bryggare riskerar den att tappa temperatur samt täppa igen utloppen vilket minskar vattenflödet och därmed ökar bryggtiden. Långsam bryggtid leder till bismaker såsom bitterhet. Avkalkning en gång i kvartalet rekommenderas.

 

Tänk på doseringen

Håll ditt kaffe färskt. Man använder en hel kaffepåse på en gång så se till att förvara kaffet slutet, på en sval och torr plats skyddad från solljus. Svalt innebär dock inte att kylskåpet är en lämplig förvaringsplats då det kan bildas fukt, samt att kaffearomer försvinner.

 

Överdosera inte. Man vill ofta känna så mycket som möjligt när man dricker kaffe, vilket i många fall leder till att man lägger i en extra skopa kaffe vid bryggning. Detta är dåligt för miljön, smaken och plånboken. Vid överdosering tappar man den balanserade smaken där nöt- och kakaosmakande kaffe i stället övergår till smak av rök och trä. Oftast är det rekommenderat att dosera runt 60g/litern, men läs gärna på din påse då det finns olika doseringar.

 

Smak är viktigt

Tänk på smaken. Vad säger kaffepåsen, smakar det som det beskrivs? Använd dina sinnen och känn efter. Är det en lång eftersmak? Är kaffet fylligt? Något vi alla kan enas om är att kaffet ska smaka gott, vad gott sedan betyder för var och en kan skilja sig betydligt.

 

Fukta ditt bryggfilter innan bryggning. Filtret kan annars ha en lätt smak av papper som gärna sitter kvar och påverkar drycken.