Så förbättrar du smaken på ditt kaffe hemma

Så förbättrar du smaken på ditt kaffe hemma. 6 heta tips!

 

Ofta vänjer man sig med den smak på som kaffebryggaren eller kaffemaskinen hemma levererar, och kanske ifrågasätter man inte heller just den smaken så mycket. Men sannolikheten att du skulle kunna få fram en ännu bättre smak på ditt hemmakaffe är stor. Vår smakexpert, Dan-Fredrik Asplund, ger sina expertråd som du bör följa för att lyckas.

 

  1. 1. När gjorde du rent din kaffebryggare eller kaffemaskin ordentligt senast? Förutom att diska kannan, vilket vi ofta gör, ska även filterhållaren diskas ofta. Här i fastnar oljor från kaffet och även gammal sump som sedan härsknar. Detta påverkar smaken mycket.
  2. 2.Tänk också på att avkalka med jämna mellanrum. En kaffemaskin eller kaffebryggare, som inte blivit avkalkad på länge, påverkar temperaturen på kaffet. Den värmer inte lika bra då och detta påverkar i sin tur smaken. Dessutom rinner inte heller vattnet igenom tillräckligt snabbt och även detta påverkar.
  3. 3. Dosering. Många överdoserar sitt kaffe vilket kan leda till en kraftigare beskhet i kaffet. Ofta beror överdoseringen på att man vill ha ett starkare kaffe. Men om man inte är nöjd med styrkan vid doseringen ett  kaffemått per kopp, kan det istället vara läge att byta kaffesort. Här kan man byta både kaffemärke eller själva blandningen kaffe. Som exempel finns ju bland annat mörkrost, mellanrost, skånerost och franskrost och dessutom finns en mängd olika kombinationer inom dessa rostningar - alla med sin speciella prägel.
  4. 4. Använd alltid nytt, friskt kallvatten till din kaffebryggare eller kaffemaskin.
  5. 5. När öppnade du din kaffepåse? Nyöppnat kaffe smakar bäst. Förvara alltid påsen mörkt och svalt och försök att inte få in för mycket luft i påsen. Häll aldrig upp malet kaffe separat i en burk, behåll det i påsen utan att röra om det och ställ det i en väl försluten burk.
  6. 6. Sist men inte minst – ur vilken kopp dricker du? Och är den ren? Vilken form har den och vilken tjocklek? Prova dig fram om vilken form som passar dig och din smak bäst.

 

Dan-Fredrik avslutar med att rekommendera att man experimenterar sig fram bland dessa tips för att få fram den absolut bästa smaken för just dig.