Zympatico

Kaffet Zympatico föddes genom ett samarbete mellan Beans in Cup smakexperter och Zoégas chefssensoriker. Kaffet är idag en stor favorit hos många av Beans in Cups kaffekunder.

 

Så föddes kaffet

Året var 2014, då smakexperter från Beans in Cup kände att det saknades ett specialkaffe optimerat för kontor och kaffemaskiner för deras kunder. På en resa till de djupaste av skogar som visade sig vara perfekta för att frigöra alla sinnen och vara kreativitet för att skapa en framgångssaga. Valet föll på kaffeleverantören Zoégas, som erbjöd ett samarbete för att skapa ett helt nytt kaffe. För första gången på nästan 100 år skulle Zoégas skapa en blandning åt ett annat företag sedan Mollbergs Blandning och Skånerost såg dagens ljus.

 

Hur beskriver man en smak?

Därefter började arbetet med att ta fram en unik blandning. Den första utmaningen var att lyckas beskriva en smak för kaffet. Hur beskriver man till exempel bitterhet, beska eller fruktighet? Tillsammans var vi tvungna att kalibrera och översätta rosteriets och operatörens erfarenhet av smak.

 

Den 9 mars 2015 träffades kaffeexperterna för första gången i rosteriets allra heligaste avdelning nämligen ZOEGAS kvalitetsavdelning där alla ZOEGAS blandningar en gång har fötts. Det första man gjorde var att ta fram om olika grundsmaker för att hitta en inriktning för kaffet. Inför denna dagen hade ett smörgåsbord av kaffe med 16 olika ursprung från världens alla hörn dukats upp. Visionen var att hitta ett kaffe som passade in i Beans in Cups breda produktsortiment samtidigt som blandningen skulle vara omtyckt av många och klara av att smaka lika gott för varje kopp.

 

Ett krav med certifierat kaffe

Ett krav var att blandningen skulle vara tredjeparts certifierat. Beans in Cup har sedan 2008 haft ett omfattande hållbarhetsarbete och att kunna erbjuda kunder ett större utbud av certifierat kaffe var en nödvändighet. Utmaningen var att ta fram något helt nytt utifrån tillgången på certifierat kaffe, som är begränsad på världsmarknaden. Tillsammans med rostspecialister på ZOÉGAS fram blandningen. I processen kunde man ställa in temperatursteg på rosten med en tiondels grad för att hitta rätt - allt för att tillmötesgå Beans in Cups önskemål.

 

Från idé till kaffe

Nu började den stora utvärderingen. Under fem månader skickades det ett otal burkar kaffe via posten från rosteriet i Helsingborg till Beans in Cups kontor i Solna utanför Stockholm och i slutet av sommaren 2015 man lyckats få fram ett resultat. Blandningen blev ett modernt specialkaffe med smaktoner av mandel och saftiga röda äpple med en rund eftersmak och döptes till det sympatiska namnet ZYMPATICO.

Kaffet lanserades för sin publik den 21 oktober samma år på ett smakevent hos Beans in Cup där cirka 100 kunder dök upp och fick provsmaka kaffet för första gången.

 

Resultatet? ZYMPATICO fick tummen upp av kunderna!

 

I slutet av november fick Beans in Cup den första leveransen av ZYMPATICO och kunde börja erbjuda kaffet till sina kunder.

Idag är ZYMPATICO en etablerad premiumprodukt i Beans in Cup breda produktutbud. ZYMPATICO är ett kaffe som kräver en teknisk kunniga smakexperter för att få fram en optimal smak i en kaffemaskin. Kaffet är Rainforest Alliance certifierat och finns att tillgå om du är en kaffekund hos Beans in Cup.

 

OM ZYMPATICO

• Hög kvalitet för stabilitet i kaffemaskiner
• Rainforest Alliance-certifierat vilket hjälper till att skydda miljön och säkerställa en hållbar försörjning för kaffeodlarna
• 100% högvuxna Arabicabönor från Latinamerika och Östafrika
• Mörkrost med brett smakspektrum

 

Zympatico är ett unikt kvalitetskaffe som tar kaffeupplevelsen till högsta nivå. Blandningen bjuder på en mustig och balanserad smak med toner av mandel och röda äpplen med en rund eftersmak.

 

Beans in Cup ZYMPATICO by ZOEGAS

”Tillsammans har Zoégas och Beans in Cup främsta kaffeexperter tagit fram en unik blanding, anpassad för Beans in Cups kunder. En aromatisk blandning på högvuxna Arabicabönor från Central- och Sydamerika, balanserad med bönor från Östafrika. Smaktonerna av mandel och röda saftiga äpplen med en rund eftersmak.”