Guide till kaffemaskiner – så väljer du rätt

Vad ska du tänka på när du väljer kaffemaskin till jobbet? Och vilka kaffemaskiner finns det att välja på? Det och mycket mer tänkte vi reda ut i det här inlägget.

 

En del företag ser en kaffemaskin som en stor utgift – men vad de kanske inte tänker på är hur mycket arbetstid som faktiskt sparas in. Ett knapptryck och sen är kaffet klart – till skillnad från kaffebryggaren.

 

– Det blir en del jobb med att brygga kaffe, speciellt sett över tid. Det är också sannolikt att ni slänger en hel del kaffe, en kostnad inte många tänker på, säger Per Hägglund, säljledare på Beans In Cup i Stockholm.

 

Det finns väldigt många kaffemaskiner att välja på – hur ska jag tänka?

– Vad har ni för typ av företag? Vilka typer av besökare har ni? Och vad förväntar de sig? Ofta behövs det även vatten på kontoret, kanske i form av en integrerad vattenmaskin i anslutning till kaffemaskinen, säger Per Hägglund. Ofta när han frågar vad som är viktigt för kunden brukar han få svaret att “kaffet ska smaka gott”.

 

– Just därför erbjuder vi på Beans in Cup något som kallas för “Smakgarantier” vilket bland annat innebär att en smakexpert kommer ut till dig och hjälper dig att justera fram den smak som just du vill ha. Det är väldigt uppskattat bland våra kunder.

 

Lättskötta kaffemaskiner vanligast

De allra flesta som Per Hägglund pratar med letar efter en kaffemaskin som kräver väldigt lite – men som ändå producerar mängder av gott kaffe.

 

– Vår allra vanligaste kund har 10-15 anställda och uppåt. De letar efter lättskötta kaffemaskiner där det enda som behövs är att fylla på ingredienser och att tömma sumphinken. Ofta vill de anställda kunna välja mellan några olika varianter av kaffe – som till exempel cappuccino eller caffè latte, säger Per Hägglund.

 

Vill du och dina anställda helst ha traditionellt svenskt kaffe rekommenderar han att du tittar på kaffemaskiner från värmländska Crem International.

 

– De maskinerna är absolut bäst om du gillar traditionellt svenskt kaffe – oftast bättre än espressomaskiner. På många företag gäller det att hitta en gyllene medelväg så att så många som möjligt tycker att kaffet smakar bra.

 

Kaffemaskiner med hög kapacitet

Det finns även kaffemaskiner som i förhand brygger kaffe och förvarar i en termos inbyggd i maskinen. Den typen av maskiner passar företag där det är viktigt att det går snabbt.

 

– Det kanske kommer ut 25 personer från en utbildning och då vill du inte ha långa köer. Då kan en högkapacitetsmaskin vara värd en investering, säger Per Hägglund.

 

Färsk mjölk - och espressomaskiner

Det finns även en rad olika espressomaskiner och färskmjölksmaskiner att välja på. De ger ett mycket gott kaffe – nästan lika bra som hos din lokala barista. Men Per Hägglund tycker det är viktigt att du i förväg vet vad det innebär att ha en espressomaskin på kontoret.

 

– Många maskiner är i dag ganska enkla att rengöra, men någon måste ta hand om skötseln. Om ni har en städfirma som kommer varje dag kanske de kan sköta maskinen åt er? Annars blir det lätt stökigt.

 

Kaffemaskinen för miljömedvetna

För riktigt miljömedvetna arbetsplatser är Beans in Cup ensamma om att kunna leverera svanenmärkta kaffelösningar över hela Sverige. Kaffemaskinen CQube EVO är svanenmärkt och innehåller bara kravmärkt, ekologiskt eller rättvisemärkt kaffe. Dessutom levereras kaffet på ett hållbart sätt och maskinerna rengörs med svanenmärkta rengöringsmedel. En kaffemaskin för den miljömedvetne helt enkelt!

 

Kan ett litet företag med 3 anställda ha nytta av en kaffemaskin?

– Den viktigaste frågan är – hur många koppar blir det per dag? Kör ni utbildningar eller har mycket gäster så kan en kaffemaskin vara en bra investering. Har ni få besök kanske ni ska fundera på att köpa en riktigt bra kaffebryggare som levererar gott kaffe. Om ni är fler än 40 anställda, bör ni ha fler än en maskin. Antingen precis bredvid varandra, eller på ett annat våningsplan.

 

– I dag är det ganska vanlig att företagen satsar stenhårt i köket, för att sedan ha mindre kaffemaskiner utspridda över kontoret.

 

Tänk på det här när du väljer kaffemaskin

  • Hur många är ni på kontoret?
  • Vilken typ av kaffe vill ni ha?
  • Vad har ni för budget?
  • Hur ser det ut i köket? Finns det plats för det ni har tänkt er?
  • Tänk på att vattentapp måste placeras vid en bänk med tomt underskåp där det finns el och vatten draget. Medan ett vattentorn går att placera var som helst
  • Hur mycket arbete vill ni lägga ner? Vissa maskiner måste rengöras varje dag.