Kaffesump som gödning – ett miljösmart val

Vi har tidigare berättat att kaffe är en riktig ”avloppsbov”. Tusentals ton kaffe spolas årligen ner i våra avlopp och gör därför vår älskade dryck till en riktig miljö- och avloppsbov. Ett bättre alternativ är att använda din kaffesump som gödning för att därigenom få dina växter att blomma!

 

En närmare titt på kaffesvinnet i Sverige

Sverige är ett av de länder som konsumerar mest kaffe i världen. Beroende på vem du frågar så ligger den genomsnittliga konsumtionen på cirka 3–4 koppar per person och dag. Sett över ett år motsvarar det 8,2 kilo kaffe.

 

Mycket av det kaffe som tillreds hamnar däremot inte i våra kroppar. Istället hamnar det i slasken. En vuxen svensk häller i genomsnitt ut en kaffekopp per dag i diskhon. Något som enligt Löfbergs motsvarar var tredje kopp eller mer än 300 miljoner liter kaffe per år.

 

Även Naturvårdsverket har låtit sig undersöka det svenska avloppssvinnet. I undersökningen ”Mängd mat och dryck via avloppet” konstaterar man att det årligen slängs 224 000 ton mat och dryck i avloppet. Av dessa utgör kaffe och te drygt 40 procent.

 

Resultat från undersökningen Mat och dryck i avloppet

Källa: Naturvårdsverket

 

Sammanfattningsvis är kaffesvinnet i Sverige enormt, samtidigt som endast tre av tio svenskar kaffedrickare tänker på att minimera mängden kaffe som de häller ut. Någonting som måste förändras!

 

Använd kaffesump som gödningsmedel  

Det finns såklart mycket du kan göra för att minska svinnet. En av de enklare sakerna du kan göra är att använda kaffesumpen som gödningsmedel. Den innehåller nämligen många mineraler och ämnen som hjälper dina växter att blomstra.

 

Som exempel är kaffesump rik på:

 • Fosfor
 • Mineraler
 • Kväve
 • Kalium

 

De två sistnämnda ämnena är dessutom huvudingredienser i traditionell gödsel. Sumpen sänker också pH-värdet i jorden och ger därför dina växter en rejäl skjuts!

 

En annan stor fördel med denna typ av gödningsmedel är att det inte luktar illa samtidigt som det kräver lite förberedelser. Det enda du behöver göra är att strö ut den över jorden i kruk- och inomhusväxter samt rabatten. Vid behov kan du låta sumpen torka på en bit tidningspapper. På så sätt blir den lite lättare att strö ut och fördela.

 

Nedan hittar du ett urval av de blommor och växter som mår bra av det naturliga gödningsmedlet som kaffesumpen faktiskt är:

 • Rosor
 • Pelargoner
 • Änglatrumpeter
 • Oleander
 • Hortensia
 • Rhododendron
 • Azalea

 

Slå ett slag för miljön (och dina växter) genom att börja använda kaffesumpen som gödningsmedel såväl hemma som på kontoret. Ett enkelt och effektivt sätt att minska det utbredda svenska svinnet!

 

För att lära dig mer om hållbarhetsfrågor relaterat till kaffe, rekommenderar vi dig att läsa våra tidigare artiklar: