Därför bör du blöta ditt kaffefilter

Det finns många aspekter som är viktiga för att tillreda den perfekta koppen kaffe. En av de mer okända sakerna är att blöta filtret. Men varför ska man egentligen blöta sitt kaffefilter? Det reder vi ut här.

Varför bör man blöta sitt kaffefilter?

Det finns många goda anledningar till varför man bör fukta filtret när man ska tillreda bryggkaffe. Den kanske främsta anledningen härrör till smaken. Det är helt enkelt viktigt för att kaffet ska få bästa möjliga smak. Låt oss förklara.

 

Precis som namnet antyder innehåller dessa filter en stor mängd pappersmassa. När massan värms upp frigör den initialt en del smak som då fångas upp av kaffet när det passerar genom filtret. Om du istället blöter filtret och låter det dra innan du placerar det malda kaffet i behållaren, kommer det inte att uppstå någon otrevlig bismak av papper.  

 

Gör ett test för att uppleva filtrets bismak

Det finns många som är skeptiska till att blöta sitt kaffefilter och ställer sig frågande till hur mycket bismak det faktiskt kan avge. Tillhör du en av dem som tänker i dessa banor rekommenderar vi dig att göra ett test: 

 

Blötlägg filtret med kokande varmt vatten och låt det rinna ner i kannan. Vänta 1–2 minuter och smaka sedan på vattnet. I samband med detta kommer du säkerligen uppleva att vattnet har en otrevlig bismak. En bismak som alltså finns i ditt kaffe om du inte blöter filtret!

 

Vill du lära dig mer om hur man tillreder det perfekta kaffet?

Spana då in vår tidigare artikel där vi samlat fem tips som hjälper dig att
tillreda det bästa bryggkaffet
.