5 (oväntade) sätt att bli mer produktiv genom att inte arbeta

Du vet hur det kan vara att försöka koncentrera sig på en krävande uppgift under lång tid. Din deadline närmar sig och kommer inte att flytta på sig. Det känns som om all din energi går åt till att bara hålla fokus på det du ska göra. Stressen smyger sig på, ”hjärndimman” sätter in och du kommer ingenstans.
Och du som skulle vara så effektiv.
Det är dags att tänka om. Flera studier visar att vi bara kan upprätthålla fullt fokus på en arbetsuppgift i 90 minuter innan vi behöver vi en paus. Paus är nyckelordet här. Genom att rätta dig efter hur din hjärna faktiskt fungerar och lägga in strategiska pauser kan du minska frustrationen och stressen - och nå bättre resultat med mindre ansträngning.
Jobba mindre och få mera gjort alltså.Vad sägs om det?
Zona ut
Det går emot vår intuition, men att låta sinnet vandra fritt kan frigöra kreativitet och underlätta fokus. Studier visar att vi ”dagdrömmer” i genomsnitt nästan 50 procent av vår vakna tid. Psykologerna har börjat inse att det är ett naturligt beteende som hjärnan behöver för att fungera. Koncentration kräver aktivitet i vissa regioner belägna i hjärnans pannlob som behövs för att motverka distraktioner och impulser att göra något roligare. Det kräver mer energiän att tänka på inget speciellt, så efter ett tag tar orken slut. Och då börjar tankarna vandra.
Om det är ofrånkomligt att zona ut ibland, så varför inte ta kontroll över när det sker. Det föreslår Paul Seli, psykolog på Harvard.
Han säger att de som avsiktligt dagdrömmer när de gör något som inte kräver deras koncentration, som att sköta rutinmässig administration eller fylla på kaffemaskinen, lider mer än de vars tankar glider iväg oavsiktligt. ”Gör något annat en stund och kom sen tillbaka till uppgiften”. Det är lite som att starta om datorn när den hänger sig.
Lek
Distraktioner ses som roten till allt ont när det kommer till produktivitet. Men tänk om det är tvärtom?
En australiensisk studie utförd av David Cheng och Lu Wang visar att ett gott skratt verkligen är ett bra sätt att återfå viljestyrkan som krävs för att fokusera. Deltagare som sett en rolig video höll på längre med att försöka lösa ett omöjligt pussel än deltagare som fick se en video som bara var avslappnande. David Chengs slutsats: att skapa en lekfull arbetskultur är ett sätt att boosta produktiviteten. Mycket helt enkelt för att ett gott skratt har visat sig ha en omedelbar återhämtningseffekt.
Sluta jobba
Ytterligare ett prestationshöjande råd som många skulle skratta åt är att helt enkelt sluta jobba, åtminstone en stund. Men massor av forskning visar att det är precis så det ligger till. Frågan är bara när vi ska ta paus, hur länge och vad vi ska göra under pausen.
Här kommer de 90 minuterna in. Flera studier har visat att är så länge vi kan hålla oss alerta utan uppehåll, som en direkt följd av hjärnans naturliga vakenhetscykler. Vissa studier förespråkar 15 minuters rast, andra att det kan räcka med micropauser med några sekunders total distraktion om det görs på rätt sätt. Poängen är att man gör något helt annat.
Meditation ger också många snabb återhämtning och återfunnet fokus, det gäller bara att lära sig tekniken och göra det regelbundet över en längre tid.
Motion är kanske det allra bästa pausaktiviteten när det handlar om återhämtning och att komma upp i energinivå. Allra helst utomhus - att vara i naturen verkar göra det lättare att fokusera.
Enligt en amerikansk studie blir effekten ännu bättre om man avslutar passet med en kopp kaffe. En snabb dos koffein förbättrar ditt minne, reaktionstid och uppmärksamhet.
Sluta anstränga dig
Forskarna Joe DeGutis och Mike Esterman upptäckte att den bästa strategin för att hålla sig alert och fokuserad på uppgiften var att fokusera ett tag och sen göra ett kort avbrott innan man fortsätter att koncentrera sig. Att försöka vara fokuserad hela tiden leder till fler misstag och sämre resultat.
En studie av Christian Olivers vid Universitetet i Vrije visar att när deltagarna ombads ta ett steg tillbaka och tänka på något annat fick de ett längre koncentrationsspann.
Känn ingen stress
Avslutningsvis men kanske inte lika oväntat: stress är fokusets fiende nummer 1.
En stressad hjärna tänker som en kanin, som idrottspsykologen Eric Uneståhl sa.
När vi passerar en viss stressnivå blir vi varken listiga, socialt gångbara eller effektiva. Ju mer vi varvar upp desto mindre får vi gjort, desto fler misstag gör vi och i slutändan blir resultatet lidande.
Förutom paus för återhämtning är det flera faktorer som tillsammans avgör vilken stressnivå ni har på er arbetsplats.
Här kan du läsa om dem och få konkreta tips på hur du motverkar din egen och dina medarbetares stress: "Så hanterar du stressen på din arbetsplats"
Att bli mer produktiv med mindre ansträngning ökar välmåendet, och det är bra även för företagets ekonomi. Läs mer om det i den här artikeln: "Välmående medarbetare ökar lönsamheten".
Vill du veta hur vi kan hjälpa dina medarbetare att må bra - och få njuta av det godaste kaffet?
Källor:
BBC
SAGE Journals
Journal of Business and Psychology
Taylor&Francis Online
Nature
Science Direct
Oxford Academic