Vad är Ristretto? Vi ger dig svaret

Av Beans in Cup

Vad är Ristretto

Vi har i en tidigare artikel delat med oss av olika kaffedrycker, i vilken Ristretto omnämns. Här tänkte vi fördjupa oss ännu mer i denna fantastiska dryck och berätta mer om vad den innehåller samt hur du går tillväga för att tillreda en kopp Ristretto.

En introduktion till Ristretto

Ristretto liknar på många sätt och vis traditionell espresso. Den enda skillnaden är egentligen att man avbryter bryggningen innan espresson har hunnit bryggats färdigt. Men varför gör man egentligen detta?

Genom att avbryta bryggningen blir nämligen extraktionstiden mindre, vilket i sin tur leder till att man slipper de allra bittraste tonerna som är utmärkande för traditionell espresso. Man minskar även riskerna för att få med andra oönskade bieffekter.

Sammantaget medför allt detta att du får en intensivare smakupplevelse där kaffets naturligt söta smaker är mer framträdande.

Så tillreder du en perfekt Ristretto

Nedanför berättar vi mer om hur du går tillväga för att tillreda en perfekt Ristrettro steg-för-steg:

1. Mät upp kaffebönorna

När du ska tillreda denna intensiva dryck rekommenderar vi dig att använda färska espressobönor. På så sätt kan du vara säker på att få den allra bästa smakupplevelsen!

Det första steget är således att mäta upp rätt mängd bönor, d.v.s. 7 gram. För att få exakt mängd kan det vara fördelaktigt att använda sig av en köksvåg.

2. Mal bönorna

När du väl har mätt upp rätt mängd bönor är det dags att mala dem. De bör malas så fint som möjligt, ännu finare än ditt traditionella espressokaffe. Med andra ord – använd den finaste malningsgraden som finns på din kvarn.

3. Packa kaffet

Nästa steg är att packa kaffet i bryggarens filterhållare. Tänk på att packa den jämnt och fint, på samma sätt som när du tillreder en vanlig espresso.

4. Starta bryggningen

Packat och klart, nu är det bara trycka på start!

5. Avsluta vid rätt tillfälle

Som tidigare nämnts är du tvungen att avbryta bryggningen innan den hunnit färdigt. Något som kräver en hel del fingertoppskänsla och experimentering.

Bryggningen ska ta ungefär 13–15 sekunder, men du får gärna experimentera med olika extraktionstider för att hitta den blandningen som faller just dig i smaken.

Få ett godare kaffe med Beans in Cup

På Beans in Cup vill vi att alla ska kunna dricka riktigt gott kaffe på sin arbetsplats, oavsett om man föredrar traditionellt bryggkaffe eller krämiga espressos. Vi har därför utvecklat ett unikt helhetskoncept som kretsar kring smak, service och hållbarhet.

Välj mellan otaliga kaffemaskiner, espressomaskiner och kaffebryggare. Fyll de sedan med miljömärkt kaffe från marknadsledande varumärken som Arvid Nordquist, Zoégas, Löfbergs m.fl.

Som om detta inte vore nog ser vi alltid till att finjustera maskinerna så att kaffet faller just dig och dina medarbetare i smaken, varpå vi kontinuerligt ser över och servar dem.

Checklista-val-av-kaffelev-Beansincup