Allt du vill veta om orostade kaffebönor

Sverige är ett av världens mest kaffekonsumerande länder, men få vet om hur kaffebönorna ser ut och vilka egenskaper de har innan de rostas och får det vackert gyllenbruna utseendet som vi är van vid. Här berättar vi därför mer om orostade kaffebönor!

Allt börjar med en kaffebuske

För att få förstå hur kaffebönorna ser ut innan de rostas måste man förstå hur framtagningsprocessen ser ut.

 

Kaffebönorna härstammar från kaffebär, vilka växer på kaffebuskar
som odlas över stora delar av världen. Eftersom de trivs bäst i varmare klimat
kultiveras de huvudsakligen på kontinenter som Afrika och Sydamerika.

 

När kaffebären är mogna skördas de från buskarna av skickliga jordbrukare. Därefter plockar man bort skalet som skyddar bönan, för att sedan torka bönorna i solen. Och det är alltså vid detta skede som man har orostade kaffebönor.

 

Om du är intresserad av att lära dig mer om de efterföljande stegen kan vi varmt rekommendera dig att spana in våra tidigare artiklar som handlar om olika kaffeodlingar i världen och hur kaffet framställs, från böna till kopp.

 

Hur ser orostade kaffebönor ut?

Till skillnad från rostade kaffebönor, vilka har en vackert gyllenbrun yta, är orostade kaffebönor mer grön-, vit- eller gulaktiga till färgen. Nedanför hittar du en bild som visar hur de kan se ut:

 

Det kan vara värt att notera att utseendet kan variera något mellan olika bönsorter och odlingar.

 

Vilka egenskaper har orostade kaffebönor? 

Det är inte enbart utseendemässigt som de orostade bönorna skiljer sig från de rostade. Även de kemiska egenskaperna är annorlunda. Som exempel har de orostade bönor en betydligt högre andel klorogensyra.

 

För att lära dig mer om hur egenskaperna förändras i samband med rostningen, kan du med fördel kolla in våra tidigare artiklar: