Espressodrink med bubblor
2025-10-01

Espresso da sogno

En raffinerad fusion av intensiv espresso, elegant svart te och frisk ananas, förhöjd av lekfulla bubblor som ger drinken både djup och karaktär. Skapad av Lakis Psomas, där klassiskt möter oväntat – en smakupplevelse som överraskar lika mycket som den förför.

 

 

Espresso da sogno – namnet betyder ”drömmig espresso” på italienska, och det är precis den känslan denna unika drink vill förmedla. Här möts den djupa smaken av espresso och svart te med friskheten från ananas, och rundas av med lekfulla bubblor som ger en nästan magisk touch

 

Det behöver du:

 

För två drinkar

• 1 dubbel espresso (ca 40 ml), bryggd på ditt favoritkaffe

• 20 ml ananassirap (se nedan)

• 10 ml färskpressad citronjuice

• Några isbitar

• Kolsyrasifon + kolsyrepatron

 

Till bubblorna

• 1 dl starkt svart te, gärna Earl Grey (ca 2 påsar/2 tsk löste i 1 dl hett vatten)

• 1 äggvita

• Liten luftpump för att skapa skum/bubblor

 

Snabbhack: Vill du spara tid kan du byta ut teet mot koncentrerad flädersaft – ger florala bubblor utan bryggning.

 

Så gör du:

 

1.  Ananassirap

Koka upp lika delar vatten, socker och färsk ananas i bitar (t.ex. 1 dl av varje). Låt sjuda ca 10 minuter. Sila och låt svalna.

 

2.  Bygg drinken

Häll espresso, ananas-sirap och citronjuice i en kolsyresifon. Lägg i några isbitar och ladda med en kolsyrepatron.

Tips: Släpp försiktigt ut trycket genom att spruta drycken i en karaff först – det kan komma med kraft från sifonen.

 

3.  Skapa bubblor

Brygg ett starkt svart te och låt svalna. Blanda lika delar kallt te och äggvita (t.ex. 50/50). Använd en liten luftpump för att forma upp ett lätt, luftigt skum/bubblor.

 

4.  Servera

Häll upp den spritsiga espressodrinken i fina glas. Skeda försiktigt på bubblorna så att de lägger sig som ett lock över drinken – då får man en härlig arom när man dricker.