5 tips för att minska ditt kaffesvinn

Sverige är ett av de länder där det konsumeras allra mest kaffe per capita. Samtidigt hälls det årligen ut miljontals liter kaffe i slasken, inte minst på våra arbetsplatser. Ett onödigt svinn som gör kaffet till en riktig miljö- och avloppsbov. Här tänkte vi därför dela med oss av en handfull tips som hjälper dig att minska ditt kaffesvinn.

 

Stora mängder kaffe dricks aldrig upp

Som vi varit inne på inledningsvis hamnar stora mängder kaffe i slasken. Enligt en undersökning som genomfördes på uppdrag av Naturvårdsverket och Livsmedelsverket hamnar över 220 000 ton mat och dryck i avloppet varje år.

 

Vilket livsmedel tror du att flest häller ut i slasken?

Du gissade rätt: kaffe.

 

Så mycket som 40 procent av all mat och dryck som årligen hälls ner i avloppet består av kaffe och te. Det motsvarar ungefär 300 miljoner liter kaffe som varje år slängs bort helt i onödan.

 

Minska ditt kaffesvinn med dessa tips

Så, vad kan man då göra för att minska sitt kaffesvinn?
Nedanför har vi samlat fem enkla och smarta tips som hjälper dig med detta:

 

1. Tillred inte mer kaffe än vad du planerar att dricka

Det allra första du bör tänka på är att inte tillreda mer kaffe än vad du planerar att dricka upp. Något som många gånger kan vara lättare sagt än gjort. 

 

2. Häll upp kaffet i en termos

Skulle det mot förmodan vara så att det blir kvar kaffe i kannan, kan du med fördel hälla upp det i termos. På så sätt håller det sig varmt längre och kan således avnjutas senare under dagen.

 

3. Gör iskuber av överblivet kaffe

Förutom att hälla upp kaffet i en termos kan du hälla upp det i formar och göra kaffe-iskuber.

 

4. Använd kaffet i mat och dryck

Överblivet kaffe kan även användas i mat och dryck. Mer specifika tips kring detta hittar du i vår tidigare artikel där vi listar fem saker som man kan göra med överblivet kaffe.

 

5. Ge sumpen till dina växter

Blommor och växter mår bra av kaffesumpen, vilken innehåller många nyttiga ämnen som fosfor och kväve. Mer djupgående information om detta hittar du i vår tidigare artikel om kaffesump som gödning.