Vi tipsar om 5 goda tesorter

Av Beans in Cup

Goda tesorter

Te är en värmande dryck som både smakar och gör gott. Det är ett utmärkt komplement till kaffe i såväl hemmet som på arbetsplatsen. I denna artikel tänkte vi därför tipsa om fem goda tesorter!

Tips på välsmakliga teer

Som du säkerligen är medveten om finns det en hel uppsjö av olika tesorter. Alla med olika smak och goda hälsoeffekter. Nedanför tipsar vi om fem välsmakliga teer som du kan avnjuta både hemma och på jobbet:

Earl Grey

Earl Grey är en av de mest populära tesorterna. Det är ett svart te som vanligtvis smaksätts med citrusfrukten bergamott för att uppnå en elegant och naturligt blommig smak. Earl Grey te från olika varumärken kan däremot skifta i karaktär och uppnå smaker såsom vanilj, citrus och lavendel.

Grönt te

Under de senaste åren har denna sort blivit allt mer populär. Något som troligtvis beror på den gedigna forskningen som genomförts och påvisat många positiva hälsoeffekter, däribland förebyggande effekter gentemot cancer, Alzheimers och andra allvarliga sjukdomstillstånd.

Till skillnad från ex. svart te låter man inte grönt te oxidera, vilket resulterar i en karaktäristisk smak samtidigt det sägs vara orsaken till teets många goda hälsoeffekterna. 

Smakmässigt har gröna tesorter en mild och nötig smak med vissa inslag av vildvuxna frukter. Det finns också många smaksatta alternativ.  

Rooibos

Ett annat populärt alternativ är Rooibos, vilket är ett rött örtte som härstammar från Sydafrika. Vad gäller smaken så är den förhållandevis mild med inslag av söta och fruktiga toner.

Något som många upplever fördelaktigt med Rooibos, är att det inte blir beskt över tid. Att det inte innehåller något koffein är ytterligare en fördel. Därför är det också ett populärt te att avnjuta på kvällar och andra tillfällen där man inte vill åt koffeinets uppiggande effekt.

Vitt te

Vitt te bearbetas ytterst lite i jämförelse med exempelvis grönt te. Det torkas också i låga temperaturer och bevarar därför många ämnen och antioxidanter som har visat sig ha positiva hälsoeffekter.

Denna tesort har en mild och elegant smak med försiktiga inslag av sötma. Något annat som kan vara intressant att veta är att skördesäsongen för vitt te är förhållandevis kort, vilket gör det till ett exklusivt te.

Oolong

Denna unika tesort har seglat upp och blivit allt mer populär i Sverige under de senaste åren. Oolong brukar beskrivas som ett halvfermenterat te, då det ligger mellan svart och grönt te vad gäller oxideringen.

Med anledning av detta brukar man alltså beskriva det som ett mellanting av de två tidigare nämnda tesorterna. Smakmässigt är däremot Oolong mer komplex. De flesta är överens om att den är både fylligare och rundare än grönt te, men mildare och friskare än svart te.

Utöver detta innehåller Oolong mindre koffein än svart te, samtidigt som den är full med hälsosamma antioxidanter.

Ta del av goda tesorter på jobbet

Där har du det – en handfull välsmakliga tesorter som kan avnjutas vid alla typer av tillfällen. Om du vill ta del av dessa goda tesorter på jobbet, kan du med fördel vända dig till oss på Beans in Cup!

Vi erbjuder ett brett te-sortiment från välkända varumärken som Lipton, Pukka, Dilmah, Four O’Clock och Green Bird.

Checklista-val-av-kaffelev-Beansincup