Sur espresso – orsak och lösning

Av Beans in Cup

Sur espresso

Att tillreda en perfekt espresso är många gånger lättare sagt än gjort. Ett vanligt problem som många upplever är att espresson blir alldeles för sur. Men vad beror egentligen detta på och hur går man tillväga för att få bukt med problemet? Det tänkte vi reda ut i denna artikel.

Vanliga orsaker till att espresson blir sur

När man säger att en espresso är ”sur” menar man att den har en för hög syra. Men vad beror egentligen detta på?

Att espresson upplevs som sur kan såklart bero på en mängd olika saker. Allra vanligast är att man använt sig av gamla eller dåliga kaffebönor eller också att bryggningen gått alldeles för snabbt.

Så slipper du en för hög syra i espresson

Hur går man då tillväga för att få bukt med problemet och slippa få en espresso med alldeles för hög syra?

Det allra första du bör göra är att testa byta ut bönorna, så att de inte är gamla. Men många gånger är det inte något fel på bönorna i sig, utan problemet är snarare hur man har förvarat dem. Med andra ord att man har förvarat dem fel.

För att välja ut de bästa bönorna och undvika handhavande fel vid förvaringen, rekommenderar vi dig att spana in våra tidigare artiklar:

Om du säkerställt att det inte är några fel med bönorna och espresson fortfarande smakar surt, ja då beror felet mest troligt på att bryggningen gått för snabbt. För att göra bryggningsprocessen långsammare ska du ha en finare malningsgrad på bönorna. Detta kan du lära dig mer om i vår artikel om olika malningsgrader på kaffe.

Avslutningsvis

Vi hoppas att du nu har bättre koll på varför din espresso kan ha en för hög syra samt hur du går tillväga för att lösa detta problem. Vill du ha ännu fler tips rekommenderar vi dig att spana in vår tidigare artikel där vi berättar hur du tillreder en perfekt espresso!

Få ett godare kaffe med Beans in Cup

På Beans in Cup vill vi att alla ska kunna dricka riktigt gott kaffe på sin arbetsplats, oavsett om man föredrar traditionellt bryggkaffe eller krämiga espressos. Vi har därför utvecklat ett unikt helhetskoncept som kretsar kring smak, service och hållbarhet.

Välj mellan otaliga kaffemaskiner, espressomaskiner och kaffebryggare. Fyll de sedan med miljömärkt kaffe från marknadsledande varumärken som Arvid Nordquist, Zoégas, Löfbergs m.fl.

Som om detta inte vore nog ser vi alltid till att finjustera maskinerna så att kaffet faller just dig och dina medarbetare i smaken, varpå vi kontinuerligt ser över och servar dem.

Checklista-val-av-kaffelev-Beansincup