Rent vatten med Solvatten

Av Beans in Cup

Rent vatten med Solvatten

Sedan 2008 har Beans in Cup arbetat med att ta ansvar för vår verksamhets klimatpåverkan. Inför 2018 har vi inlett ett samarbete med SOLVATTEN för att ge rent vatten till människor som lever i klimatdrabbade Kenya.

I Sverige dricker vi i genomsnitt tre koppar kaffe per person och dag. En tredjedel av det kaffet konsumeras på jobbet. Under ett år blir det stora mängder liter rent vatten som tas för givet. Därför vill vi nu tillsammans med våra kunder ge tillbaka genom att ge familjer i Kenya möjlighet till rent vatten.

Vad är Solvatten?

Solvatten är en svensk, innovativ lösning som renar vatten med hjälp av solens strålar. Tekniken är enkel och består av en svart specialtillverkad 10-liters behållare som fylls med vatten. Efter cirka 3 timmar i solen har vattnet renats från parasiter och mikrobiologiska föroreningar. En solvattenväska täcker en familjs dagliga vattenbehov och gör enorm nytta för den familj som den hamnar hos. Det sparar både energi, pengar och miljö.

Denna teknik har hittills gett över 55 000 familjer runt om i världen rent, varmt vatten, vilket har lett till förbättrad hälsa och försörjningsmöjligheter.

Solvatten

En kedjereaktion med Solvatten

Just nu lever cirka 2 miljarder människor utan rent vatten och elektricitet. Det vill säga var åttonde person. Om du var en av dem skulle du behöva använda ungefär 4-5 timmar varje dag för att hämta vatten och ved för att värma det och koka det rent.

Genom att använda Solvatten skapas tillgång till rent vatten och uppvärmt vatten. Det i sin tur förbättrar hygien och förhindrar sjukdomar. Det minskar behovet att elda, frigör tid som stärker kvinnans roll som på lång sikt bidrar till en bättre värld.

Solvatten rent vatten

Hur gör Solvatten klimatnytta?

Ungefär 2 miljarder människor använder varje dag öppen eld för att värma sitt vatten och koka sin mat. Eftersom Solvatten värmer vattnet till temperaturer uppemot 75°C, ersätter det mycket bränsle. Vedanvändningen minskar i genomsnitt med 50%, vilket motsvarar ungefär 2 ton sparad ved per år och familj. Det innebär att träd (5-10st/år) får stå kvar och jorderosionen minskas. Det motsvarar en minskning av koldioxidutsläpp motsvarande 1.5-2.2 ton per år.

Läs mer om projektet på solvatten.org

Läs mer om hur Beans in Cup arbetar med hållbarhet >>